Mások írták Vélemény Vélemény-cikkeink

Addig fújják a hazugságlufit…

… amíg az egyszer csak eldurran, és a nagy hév miatt belekerült nyál mindannyiunkra ráfröccsen! Köszönjük, de nem kérünk belőle! Na jó, nem legyünk igazságtalanok, népmese! Nagy az igyekezet, mert valamit virítani kell, de ötlet az nincs, csak üres ígérgetések halmaza jelet meg eddig, mint valamiféle ellenzéki „program”. Viszont valamit tenni kell, ha nincs hír, majd gyártanak, nem gond! Gyurcsány Ferenc (DK) tegnapi bejegyzését ma a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea költötte tovább…

Borítóképen: Budapest. Vlagyimir Putyin Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel. 2006. február 28. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Elnöki Sajtó és Tájékoztatási Iroda via Kremlin.ru)

Nézzük csak mit ír a költő! Azt nem tudjuk, hogy mire gondolt, de feltételezzük, hogy igazán semmire, csak hát szerepelni kell, és ha nincs saját ötlet, a fikázás még mindig jó lehet…

Gyurcsány Ferenc így írt tegnap közösségi média felületén:

„Orbán némasága most fülszaggató kiabálás. A miniszterelnök barátja, Putyin orosz elnök azt követeli, hogy Magyarország lépjen ki a NATO-ból. Egyszerűen szólva, adja fel az ország biztonságának legfontosabb garanciáját.

A máskor a legkisebb brüsszeli vitából is nemzethalált vizionáló Orbán most mégis néma. Ül a Karmelita kolostorban és eszi a reggeli virslit. Egy pillanatra felnéz, felteszi magának a kérdést: ketchupot, mustárt vagy majonézt? Én a mustárt választanám.”

Azon túl, hogy kiérezni a vágyódást arra, hogy beköltözzön a Karmelita kolostorba, van még egy baj ezzel a bejegyzéssel.

Az oroszok SOHA nem követelték, hogy Magyarország lépjen ki a NATO-ból, a Kreml mindössze (jegyezzük meg, ez se semmi!) az követelte, hogy a Kelet-Európába csoportosított, de nem kelet-európai illetőségű haderőket vonják vissza, illetve azt, hogy a telepített – jellemzően amerikai – rakétarendszereket vonják ki a térségből!

Ez ugye nagyon más! Ráadásul igaz is…

De nem maradt el a folytatás, úgy tűnik, hogy a közösségi formában íródó mesefolyam tovább folytatódik. Szép ez, mint egy népmese, amit egyre cirkalmasabb lesz, ahogy szájról szájra terjedve mesélnek egymásnak az emberek! Nézzük hát, hogy a folytatásban mit kerekített ki Szabó Tímea:

„Putyin azt követeli, hogy Magyarország lépjen ki a NATO-ból, amiről 1997-ben a magyarok népszavazással döntöttek. Sőt Putyin Orbánt is Moszkvába rendelte magához. A brüsszelező, a külföldi beavatkozásra máskor oly érzékeny kormány mégis mi a fenét csinál? A magyarok a Nyugathoz, és nem Oroszországhoz akarnak tartozni!!”

Megjelenik az önmérséklet, a szerző nem említi, hogy mennyire szeretne ő is válogatni ketchup és mustár között, azonban egy új elemmel gazdagodott a folklór; Putyin magához rendelte Orbán Viktort, hogy a szőnyeg szélére állítsa, mert eleddig nem történt meg a kilépés!

Csak egy halk megjegyzés a történethez. Mint a népmeséknek általában ennek a történetnek is van egy szimbolikus rétege, ami messzire vezet, ezért a primer értelmezés szintjén maradva kérdezzük:

Nem tűnt fel, hogy Magyarország éppen azon fáradozik, hogy a NATO Magyarországra telepítse DIANA védelmi innovációs programjának több elemét?

Kíváncsian várjuk, hogy ez az „apró” momentum (hogy maradjunk az ellenzéknél, egyben tovább adva a stafétát a népi ihletésű közös népmese tovább fűzésére), hogyan alakítja a történetet, milyen újabb elemek jelennek meg.

Őszintén várjuk az újabb fordulatot!

Ui.:

Ki is az ellenzék kommunikációjának értelmi szerzője? Nocsak…

Ajánlott Cikkek