Uncategorized

Advent első vasárnapja van ma

Advent első vasárnapja az András napjához – november 30. – legközelebb eső vasárnap. Legkorábban november 27-én, legkésőbb december 3-án kezdődik az adventi időszak. Advent a várakozás, a befelé fordulás, a lelassulás, a remény, az ünnepre való készülés időszaka.

Ilyenkor felkészítjük szívünket a karácsonyra, a családdal, közeli barátokkal való kapcsolódásokra. Az adventi koszorú a maga négy gyertyájával, hétről hétre növekvő fényével jelképezi mindezt a várakozást, elcsendesedést, lelki világosságot.

A keresztény- és minden emberi közösség közös tapasztalata, hogy a nagy eseményekre készülni kell. Így az ókorban az uralkodó érkezését már hetekkel az esemény előtt hírmondó adta tudtul, hogy a helyiek rendbe tehessék az utakat, a házakat. Ilyen esemény az advent is: amikor a Királyok Királyának érkezését várjuk, akkor nemcsak környezetünket, házainkat, hanem szívünket és emberi kapcsolatainkat is rendbe szeretnénk tenni.

A pirkadat előtt, hagyományosan hat órakor bemutatott szentmisék, az úgynevezett rorate misék, az adventi időszak liturgikus sajátosságának számítanak, elnevezésük pedig a latin miseének kezdő sorának, a „Rorate coeli de super et nubes pluant iustum!” mondatnak a rövidítése. Mivel bűnbánati időszakról van szó, ilyenkor a templomi oltárokat nem díszítik virággal, a miséző pap pedig lila színű miseruhát ölt. A járványra való tekintettel az idei évben sokan csak online módon tudnak bekapcsolódni a szentmisékbe, valamint most különösen is nagy hangsúlyt kap az otthon, illetve családi körben az adventi koszorú gyertyáinak fényében végzett imádság.

A keresztény ember számára az adventi időszak, ami egyben az esztendő utolsó hónapja is, nem az egész éves elmaradás behozatalát, önmagunk utolérését jelenti, hanem sokkal inkább azt, hogy felkészüljünk egy találkozásra, megtisztítsuk lelkünket az érkező Isten befogadására. Ezekben a hetekben megpróbálunk a lényegre figyelni, a lelkünket előtérbe helyezni és a felfokozott mindennapjaink hajszolt életviteléből a tempót visszavenni. A keresztény ember próbál elcsendesedni, önvizsgálatot tartani.

Az első adventi koszorút Johann Hinrich Wichern evangélikus lelkész készítette 1839-ben. Az általa alapított hamburgi gyermekotthonban egy kétméter átmérőjű szekérkerékre összesen 24 gyertyát – négy nagyobb fehéret és húsz kisebb pirosat tett. December 1-jén gyújtották meg a koszorú első gyertyáját: a nagyobbakat a négy adventi vasárnapon, míg a kisebbeket a hétköznapokon.

A lelkész célja az volt, hogy érzékeltesse a gyerekekkel Jézus eljövetelének közeledtét jelző egyre nagyobb fényt. A koszorút később a katolikusok is átvették, ám formailag leegyszerűsödött: a klasszikus adventi koszorún három lila és egy rózsaszín gyertya van. Az óramutató járásával ellentétes irányban kell meggyújtani a gyertyákat: advent első két vasárnapján a két lilát, a harmadikon a rózsaszínt, végül advent negyedik vasárnapján a négy gyertya együtt szimbolizálja a karácsony közeledtével a szívekben mind jobban szétáradó fényességet.

4 vasárnap, 4 jelentés

Az adventi koszorún minden egyes gyertya más-más fogalmat és személyt szimbolizál. Az advent első vasárnapján gyújtott lila gyertya a hitet, illetve Ádámot és Évát jelenti – akiknek Isten elsőként ígérte a megváltást. A második lila gyertya a reményt idézi, illetve a zsidó népet jelzi – akiknek Isten ígéretet tett, hogy közülük származik majd a Megváltó. A harmadik vasárnap az örömé, a rózsaszín gyertya meggyújtásával Szűz Máriára emlékezünk. Az adventi koszorú utolsó lila gyertyája a szeretetet jelképezi és Keresztelő Szent János alakját idézi – ő volt, aki Jézus eljövetelét hirdette.

Az adventi koszorú szimbolikája, a karácsonyra való lelki ráhangolódás, felkészülés még azok számára is fontos, akik nem kifejezetten vallásosak. Érdemes a következő hetekben kicsit megpróbálni lelassulni, befelé figyelni, több időt tölteni a hozzád közel állókkal, a számodra fontos emberekkel. Próbálj meg kizárni minél több olyan dolgot, melyek felesleges frusztrációt okoznak az életedben. Érdemes lehet akár a távolabbi családtagokkal megállapodni, hogy idén nem ajándékoztok egymásnak kényszerűen, inkább csak egy üveg borral, tálca süteménnyel kedveskedtek egymásnak az ünnepen. Így az ajándékvásárlás egy részétől megkímélhetitek magatokat, több idő jut a valóban lényeges dolgokra.

forrás: femina

Ajánlott Cikkek