Hírek

Áfarés: egy példa, sok következtetés

Adó. Senki nem szereti, kivéve azt, aki beszedi. Már, ha be tudja szedni. Mert bizony Kelet-Európa arról híres, hogy nem nagyon sikerül beszedni az adókat… Persze, a Nyugat számára ez egy bizonyíték arra nézve, hogy „a fán élünk”, de nézzünk szét kicsit, térben és időben helyezzük el, hogy is állunk! Hoztunk egy példát annak bemutatására, hogy Magyarország igenis keményen zárkózik, és tisztul a gazdaság – 2010-től mindenképpen!

Előbb tisztázzuk, hogy mi is az az áfarés? A válasz egyszerű, kiszámolni már nem annyira, de ez csak nekünk, földi halandóknak okozhat problémát, a statisztikusok (Európában egységes elvek alapján!) pontosan képesek meghatározni, hogy

Mekkora a különbség a számított és a ténylegesen beszedett általános forgalmi adó között.

A 10%-os áfarés tehát azt jelenti, hogy minden 10 forintból csak kilencet sikerül beszedni, a maradék egyet valaki eltünteti a rendszerben… Nézzük meg, hogy a balodali kormány mit hagyott maga után, és nézzük meg, hogy milyen állapotok uralkodtak akkoriba egyes európai országokban:

Nyugaton már megoldották…

Ez bizony megfelel a sztereotípiának, miszerint Kelet-Európa egy vadkapitalista vadhajtás, itt aztán nem csak nem szeretnek, hanem tényleg nem is adóznak az emberek!

Még a „jobbak”, Lengyelország Csehország és Magyarország sem tudják beszedni az Áfa 80%-át sem, azaz minden 10 forint Áfából kicsivel több, mint 2-őt elcsaltak… Szlovákia és Románia helyzete nem meglepetés, mindkét ország elég „laza erkölcsű” ahhoz, hogy az Áfa harmadát, vagy még annál többet is meglovasítsanak!

Igen ám, de ezek az idők szerencsére elmúltak. 2019-re már egy egészen más képet látunk. Általános jelenség, hogy csökkent az Áfarés, azaz egyre hatékonyabb az adóbeszedés, de lám, van egy komoly változás:

Vagy mégsem…

Magyarország megelőzte Németországot és Ausztriát. Ez annyit tesz, hogy utóbbi két országban több Áfát csalnak el…

Ez a tény már önmagában igen komoly teljesítményt jelez, az pedig még inkább kiemeli a többiek közül Magyarországot, az, hogy a csökkenés mértéke százalékban kifejezve a legnagyobb az összes ország között!

A baloldal rémes hagyatékát sikerült tehát (ezen a téren is) magunk mögött hagyni, a jobboldali kormány bizony rengeteget tett a gazdaság tisztulásáért!

A végére egy megjegyzés:

Románia eleve magasról indított, és sem az erkölcsök, sem a megfelelő akarat, és tudás nem áll rendelkezésre ahhoz, hogy az adóelkerülés ne egy nemzeti sport legyen, hanem a közösség ellen elkövetett bűn! Kutyából nem lesz szalonna…

Adózni persze továbbra sem szeretünk, de sokkal jobb, hogy egyre kevesebb a csalás, és egyre inkább tisztul a gazdaság, mint, hogy egymást átverve csaljuk el az adót?

Ajánlott Cikkek