Vélemény Vélemény-cikkeink

Afganisztán: a nagyhatalmak mocska

Afganisztán nem a 2001. szeptember 11-i események után vált háborús övezetté, korábban az oroszok is próbálkoztak itt (beletört a bicskájuk), és aztán Oszama Bin Laden likvidálása után az Egyesült Államok, és a NATO kontingens sem ment semmire… Máris olyan hírek jönnek, mik arra engednek következtetni, hogy még a mai igen labilis helyzet sem tartható! Mi várható a térségben?

Borítókép: Ki ölt meg több embert? (forrás: nord.news)

Az eddig dollár-milliárdokat felemésztő amerikai „misszió”, és a NATO kontingens nem ment igazán semmire, valójában az országban működő talibán mozgalom (és a hasonló, szintén szélsőséges szunnita iszlám csoportosulások) változatlanul rettegésben tartják a lakosságot, és olyan terrort tartana fenn, hogy azt innen Európából igazán nem is értjük. Az világos, hogy ez a térség talán soha nem volt igazán a stabilitás mintapéldája, de a nagyhatalmak beavatkozás mindig csak rontott a helyzeten.

De miért kell odamenni? Miért van az, hogy az oroszok és az USA is háborúztak a hatalom megszerzéséért. Mert azt ugye senki nem gondolja, hogy a két világhatalom Teréz anyára hallgatva azért érkezett a térségbe, hogy akár önmagát feláldozva elhozza a békét az itt élőknek? Erről szó nincs, azonban az igaz, hogy természeti kincsekkel bőven megáldott országról van szó. Ez máris fontos lehet azok számára, akik világuralomra törtnek, ugyanakkor a „helyi erők” valahol a középkor szintjén ragadtak, és vallásháborúkkal „múlatják” napjaikat.

Addig ez nem is volt különösebben nagy gond, amíg ezek a háborúk megmaradtak a térségben, de amikor már odáig fajultak a dolgok, hogy a világ terror-akadémiájává züllöt, és Európát, Oroszországot, vagy éppen az Egyesült Államokat veszélyeztették az innen kikerült hóhérok, akkor már nem lehetett nem beavatkozni. De miért kellett hagyni, hogy idáig fajuljanak a dolgok? Erre most látjuk az élő példát, amikor az USA és a NATÓ kivonul, mint aki jól végezte dolgát. Pedig nem, semmiféle dolgot nem végzett el, jól pedig végképp nem!

Dollár-milliárdok ide, emberéletek oda, az égadta egy világon semmi nem történt… A történet ugyanott folytatódik, hiszen most éppen az az érdeke az egyik nagyhatalomnak, akit történetesen az Egyesült Államoknak hívnak, hogy Kínára szabadítsa azt a veszedelmet, amit Afganisztán jelent! Nos, éppen ezért veszélyes ez a vidék, és ezért megy már évtizedek óta ez a mocskos játék! Valakinek mindig érdekes, hogy vér folyjék…

Amikor az oroszok folytattak itt kilátástalan háborút, akkor az Egyesült Államok kavart be Moszkvának azzal, hogy támogatta az ál-nemzeti erőket, amikor az amerikai „békefenntartók” grasszáltak az utcákon, akkor azt lehetett hallani, hogy a „felkelők” mintha orosz hadieszközöket használnának, most pedig az Egyesült Államok csakis azért vonul ki, hogy Kínát erejét ezzel is lekösse, hiszen az ujgur lázadók itt kapnak kiképzést arra, hogy miként is kell olyan terrorcselekményeket végrehajtani akár Pekingben, vagy a fejlett régiók bármely nagyvárosában, ahol a lehető legtöbb polgári áldozat halhat meg…

Afganisztán önmagától sem egyszerű hely, de amiért ennyire veszélyes a világra, az mégsem ebből fakad, hanem abból, hogy mindig akad nagyhatalom, aki ellen egy másik valamilyen módon megfizeti őket… És ha már az ország egyébként is egy nagy hadszíntér, akkor miért ne keressenek az ügyön azok a helyi hatalmasságok, akikről a gazdagságon kívül talán csak háborodott elméjük ismert még?

Kína talán akkor tenné a legnagyobb szívességet a világnak, ha hermetikusan lezárná a térséget, és hagyná, hogy a belső folyamatok végén – a még megmaradtak… – alakítsanak ki végre valami működőképes dolgot. Hogy sok lenne a polgári áldozat? És ez embertelenség? Nehéz lenne ezt állítani, hiszen, amikor éppen „békefenntart” valamely nagyhatalom, akkor is folyamatosan halnak meg ártatlan polgárok, akik egyébként a békét már születésüktől fogva nem ismerik, talán a jelentését sem értik…

Egyszer talán az összes nagyhatalom egyirányba húz majd. Vagy nem…

Ajánlott Cikkek