Hírek

Afganisztán: Kína másképp közelít

Tele van a sajtó azzal, hogy Kína a tálibokkal egyezkedik. Azokkal, akik Afganisztánban és Pakisztánban fegyveres harcot folytatnak a fennálló hatalommal szemben, és terroristák számára kiképzést ad, illetve bújtatja őket. Igen, Kína tanult az Egyesült Államok és a NATO kudarcából, de a biztonsági kérdéseket nem hagyja figyelmen kívül! A megközelítés – bármilyen furcsa is! – praktikus, ugyanis, ha az ellenséget nem tudják legyőzni, akkor nincs mese, meg kell egyezni valahogy…

Borítóképen: Mohammad Naeem, a tálib politikai iroda szóvivője közös sajtótájékoztatón beszél Moszkvában, Oroszországban 2021. március 19 -én (forrás: Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS)

Márpedig sem az Egyesült Államok, sem a NATO, de – annak idején – a szovjetek sem tudtak igazi eredményeket elérni (bár utóbbi esetben még nem beszélhetünk Talibánról). Kína most másképp nyúl a problémához; rájött, hogy ő sem lenne képes fegyveresen megoldani a helyzetet (vagy az túl sok áldozatot követelne…), így most egyezségre törekszik.

Ez sem könnyű pálya, mert a tálibok nem igazán szeretik az olyan megállapodásokat, amik nem szinte kizárólag nekik kedveznek, és abban sem erősek, hogy a megállapodásokat betartsák… De más lehetőség nemigen létezik – legalábbis Kína szerint. A világ másik oldala (a Nyugat, ha úgy tetszik) most arról beszél, hogy Peking szövetkezik a terroristákkal, de azért az is megér egy misét, hogy vajon – ha már bevonultak Afganisztánba – miért távoztak dolguk végezetlenül?

Nem lehet, hogy éppen az Egyesül Államok hátraarca miatt kénytelen Peking megegyezni a Talibánnal?

Minden esetre Vang Ji, kínai külügyminiszter támogatásáról biztosította az afganisztáni (!) tálibokat, feltételül szabva, hogy szigorúan elhatárolódnak minden terrorszervezettől, köztük a Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalomtól (ETIM), amelyet Kína az ujgurok lakta Hszincsiangban elkövetett merényletekkel vádol.

A kínai külügyminisztérium közleményben erősítette meg Vang Ji szavait, hozzátéve, hogy Kína támogatja Afganisztán szuverenitását és területi egységét. A megegyezés indoklásául pedig azt írják, hogy a tálibok kulcsfontosságú katonai és politikai erőt képviselnek az országban, így nem lehet megkerülni őket, ha Afganisztánben békét akarnak.

Ma még nem tudni, hogy mi lesz a kínai „ajánlat” sorsa, de az biztos, hogy nagyon más módszerekkel szeretnék a rájuk is veszélyes helyzeten úrrá lenni. És persze ott van az a nem megkerülhető kérdés, hogy mi lesz az afganisztáni polgárokkal, hiszen nagy részük nem biztos, hogy szeretné, ha a tálibok vezetnék az országot, és az ő kőkemény középkori törvényeik érvényesülnének az élet minden területén!

Mert bizonyezek a polgárok útnak indulnak majd – efelől nincs kétségünk! -, ugyanakkor el kellene érni, hogy ne Európában kössenek ki, hiszen a térségben ott vannak azok az országok, amelyek befogadhatják őket, ahova a vallási és a nemzeti hovatartozás okán könnyen beintegrálhatók. Mert Európában ez nem lehetséges, vagy ha igen, akkor ez egy fordított asszimilációként valósul meg; Európa őslakosságát beolvasztják a bevándorlók!

Ideje lenne végre tényleg számolni azzal, hogy újabb bevándorlók tömege jelenik meg Európa határainál, és végre rendet tenni a migrációs politikában! Kína most kipróbál valamit, amit eddig talán senki más, és nagyon szurkolunk is, hogy sikerrel járjanak, mert senki sem szereti, ha egy békés nyári napon felrobbanják a nyílt utcán…

Ajánlott Cikkek