Hírek

Ahogy arra számíthattunk…: Az EU Bírósága kimondta a jogállamisági rendelet jogszerűségét

Az EU luxembourgi székhelyű bírósága szerda délelőtt ismertetett ítéletében elutasította a magyar és lengyel keresetet a jogállamisági rendelet ügyében, s egyúttal kimondta, hogy az uniós forrásokat jogállamisági kritériumokkal összekötő jogszabályt megfelelő jogi alapon fogadták el, az összefér a közösségi joggal, tiszteletben tartja különösen az unióra ruházott hatáskörök korlátait, s a jogbiztonság elvét.

Borítóképen: Mérleg… (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Toby Hudson, licenc: CC BY-SA 3.0)

A magyar és lengyel keresetek elutasítása nem meglepetés: tavaly decemberben a bíróság illetékes főtanácsnoka, Campos Sánchez-Bordona is arra a következtetésre jutott, hogy a rendeletet helyben kell hagyni.

Olyan források megvonásával fenyegetik Magyarországot a gyermekvédelmi törvény elfogadása miatt, amelyeket jogellenes módon nem is adtak még ide.”

Reagált a döntésre Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere.

Ryszard Legutko, a lengyel Jog és Igazságosság kormánypárt EP-delegációjának vezetője úgy kommentelte a döntést, hogy már rég nincsenek szakmai jellegű elvárásai az uniós bíróságtól, amely meglátása szerint – az uniós bizottsághoz és parlamenthez hasonlóan – az alapszerződések megkerülésén munkálkodik.

forrás: Magyar Nemzet

Igen, sajnos erre lehetett számítani, és ez nagyon nem jó hír. Az ítéletet egyébként az Európai Parlament is tárgyalja még a mai napon, de a tényleges szankciók életbe léptetése még hónapokat fog igénybe venni.

Varga Judit nyilatkozata rámutatott, hogy jogellenesen nem kaptuk meg eddig azokat a pénzeket, amelyeket most megvonni terveznek, és azt kell feltételeznünk, hogy a bíróság döntése után sem várható, hogy ez megváltozzon.

Az ítélet alapján a hét éves költségvetés, valamint a helyreállítási program (RRF) tekintetében is korlátozás következhet. Kíváncsian várjuk a kormányok reakcióit – nem csak a kommunikációban, hanem a cselekvés szintjén is.

Ajánlott Cikkek