Hírek

Ahogy az Móricka elképzeli; Európa felkérdezi Erdoğant

Vicces társaság ez az Európai „közösség”. Úgy viselkednek, mintha bármilyen nemzetközi súlya is lenne az EU-nak. Persze, Amerika mögötte áll – de csak azért, hogy rácsapjon a kezére, ha olyan tesz, ami nem egyezik Washington érdekeivel… Most éppen Erdoğant vonják felelősségre. De miért?

Borítóképen: Most pedig vágd le a bikát! Ez biztosan eltalálja a medvét. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Markusszy, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Az Európai Unió (EU) országai tájékoztatást kértek Ankarától Moszkvához fűződő kapcsolatairól a Törökország és Oroszország közötti kereskedelem jelentős növekedésével kapcsolatban – írja a Financial Times (FT).

Az FT szerint az elmúlt három hónapban Törökország exportja Oroszországba 46%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az orosz export volumene ugyanakkor júliusban 75%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

Korábban Tayyip Erdogan török ​​elnök azt mondta, hogy Ankara és Moszkva aláírta a gazdaság „útitervének” kidolgozásáról szóló dokumentumot, amelynek célja 100 milliárd dollárra növelni a kereskedelmet.

Több lehetséges választ is el tudunk képzelni. Ezek közül azonnal az ugrik be, hogy „Közöd???”, de a törökök valószínűleg nem lesznek ilyen faragatlanok, elég lesz csak annyit mondani, hogy Törökország szuverén ország, ennél fogva pedig önmaga határozza meg, kivel, és milyen együttműködést épít ki – feltéve, hogy van rá fogadókészség!

Miért fontos ez utóbbi kitétel? Mert annak idején az EU hetet-havat ígért Ankarának, de az EU-csatlakozási folyamat megszakadt, mert olyan feltételeket szabott Brüsszel, amelyeknek nyilván nem akar megfelelni Törökország vezetése.

Vagy a menekültügy is olyan történet az EU és Ankara viszonyában, ami azt mutatja, hogy az EU Törökországot nem tekinti egyenlő partnernek. Az ugyan igaz, hogy 2018-ben euró-milliárdokat adott az EU Törökországnak azért, hogy tartóztassa fel a menekülteket, de arra már nem gondolt, hogy Ankara költségei nem egyszeriek, hanem folyamatosak azokkal a menekültekkel, akik ma már 4 millióan (!!!) élnek Törökország területén!

Ez az érem egyik oldala. A másik meg az, hogy…

A felkérdezés időzítése is pocsék, miután Ankara kifejtette, hogy sem Svédország, sem pedig Finnország eleddig semmit nem teljesített azok közül az egyébként elfogadott török feltételek közül, ami lehetővé tenné, hogy Ankara hozzájáruljon a NATO soraiba történő felvételükhöz.

Itt pontosan az a gyarmattartó logika érvényesül (amit ideje lenne már elfelejteni!), mint Oroszországgal szemben, amikor az Unió és tagállamai bőszen támogatják Ukrajnát pénzzel és fegyverrel, olajembergót hirdetnek meg Moszkva ellen, és felháborodnak azon, hogy nem érkezik az orosz gáz…

Mégis, mit gondol az EU, és mit gondolnak magukról egyes EU-tagországok? Nem kellene ahhoz valamilyen érdekérvényesítő erő, hogy bárkinek is beszóljanak?

Az EU éppen egy masszív gazdasági összeomlás előtt áll, nincs önálló hadereje, külügyik képviselője egy bohóc, vezetői (Európai Bizottság) pedig nem választások útján kaptak hatalmat, hanem egy politikai cirkusz keretében…

Ajánlott Cikkek