Hírek

Ahogy az olajországok látják 2021-et – ez nekünk is fontos!

Talán sokan kézenfekvőnek vélik, hogy éppen a világ legfontosabb iparágában van egy legális kartell, amit OPEC (és OPEC+) néven ismerhetünk. Furcsa, de igaz, hogy sokkal kisebb stratégiai jelentőségű iparágakban nemhogy a globális, hanem a sokkal kisebb földrajzi kiterjedésre érvényes kartelleket tűzzel-vassal irtják, míg az OPEC él és virul… A „társulás” országai által vállalt kvóták és korlátozások jól mutatják a világgazdasági (és azúttal a társadalmi) várakozásaikat is!

Kezdjük ott, hogy a 2020-as koronavírus okozta globális visszaesést hogyan kezelte a kartell. Áprilisban napi 9,7 milliós csökkentésben állapodott meg az OPEC+ (ami az OPEC országokon túl a szervezeten kívüli országokat is magában foglalja), ami a globális kereslet mintegy 10%-át jelentette. Ez a korlátozás a mai napig érvényben van.

Oroszország most közölt statisztikái szerint esetükben 8,7%-os volt a kitermelés-csökkenés (a 2019-es 560 millió tonnáról 513 millió tonnára), ami azt mutatja, hogy a javarészt Európa számára termelő oroszoknak nem volt szükségük a teljes csökkentést meglépni, hiszen az általuk még elfogadhatónak tartott árakat valószínűleg így is tudták tartani. Ezt támasztja alá a Brent típusú kőolaj éves áralakulását bemutató ábra is:

Brent típusú nyersolaj tőzsdei határidős ára, 2020

Bár az oroszok az ún. Ural típusú olajárat célozzák, ennek a típusnak nincs nyilvánosan elérhető, megbízható adatsora, az viszont elmondható, hogy jellemzően párhuzamosan mozog a Brent (és a WTI) olajjal.

Ami fontos; nem véletlen, hogy áprilisban kitermelés-csökkentés mellett döntöttek, hiszen akkorra a járvány miatt esett a kereslet, sé a spekulánsok is inkább az olaj árának esésére fogadtak. Az is jól kirajzolódik, hogy a csökkentés elérte a kívánt hatást, hiszen a Brent esetében láthatjuk, hogy nyár eleje óta a 40-50 dolláros sávban mozgott, ami feltehetően megfelel a kitermelők elvárásainak.

Eddig 2020, de mi lesz 2021-ben? Úgy tűnik, hogy már januárban növelik a kitermelés, igaz még a korábbi csökkentés nem egészen 5%-ával (500.000 hordó), majd pedig februárban is hasonló lépésre számíthatunk.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy korábban, 2020 augusztusától már – több fokozatban – 2 millió hordóval csökkentették a korlátozást (növelték a kitermelést), akkor azt mondhatjuk, hogy az OPEC+ bizony arra számít, hogy 2021-ben újra a gazdasági növekedésé a terep, ami számunkra nem jelent egyebet, mint hogy a járványt magunk mögött tudjuk! Ahogy ugyanis a csökkentés a járvány miatt következett be, most a növelés a járvány legyőzését vetíti előre!

Ajánlott Cikkek