Hírek

Ahogy sejthető volt: az Egyesült Államok fenyegeti szankciókkal a török bankokat

A mai napon tart egyeztetést Erdoğan török elnök az orosz Mirkártáyékkal kapcsolatban, mert két török bank is felfüggesztette ezen kártyák elfogadását. A tárgyalás még nem indult el, de előzetesen Yeni Şafak című lapban megjelent egy cikk a témában.

Borítóképen: Különbző bankkártyák – köztük a Mir (forrás: kp.ru)

Fontos információ, hogy a Mir kártyákat nem a háborús helyzetben kezdték alkalmazni – hiszen azt a Ziraat Bank már 2019-ben bevezette, Vakıfbank pedig 2020 decemberétől együttműködő a Mir logójú kártyák használatában -, hanem egy már létező eszköz volt korábban is.

Ebből következik, hogy ezeket az eszközöket nem a szankciók kijátszása céljából vezették be, és az is tény, hogy korábban, a háború kitörése előtt használatuk ellen nem emelt kifogást senki.

„Az Egyesült Államok, amely nem habozik beavatkozni Ankara és Moszkva kapcsolataiba, szankciókkal fenyegeti a török ​​bankokat a Mir orosz fizetési rendszer használata miatt” – közölte a török hírügynökség lapja.

A kiadvány szerint a törökországi Mir kártyabirtokosok által leggyakrabban használt bankok (Ziraat Bank, Halkbank és Vakıfbank) továbbra is velük dolgoznak.

A cikk szerzője hozzátette, Törökország továbbra is csak az ENSZ által bevezetett szankcióknak tesz eleget.

Kíváncsian várjuk tehát, hogy mi lesz a törökök reakciója, mert bizony az USA és európai szövetségesei kellemetlen pillanatokat tudnak okozni Törökországnak. És ne feledjük, Európában egyre inkább erősödnek azok a balos hangok, miszerint Törökországot is meg kell büntetni:

A kártyák ügye lehet, hogy nem nagy történet, de az már igen, hogy Európa kirúghatja aga alól egyik összeszerelő üzemét…

Ajánlott Cikkek