Hírek

Ahol hazug nemzeti ünnepet ülnek, ott másról is hazudnak…

Igen, ez Románia, ahol nemzeti ünnep a december elseje, méghozzá az 1918. december 1-jén elfogadott Gyulafehérvári nyilatkozat okán. A hazugság pedig ezen a napon született és ezt ünneplik… „Amit az akkori erdélyi románság képviselői ígértek, messze több annál, amit mi kisebbségként valaha is kértünk a román államtól” – írja a Székelyhon. Most, amikor Klaus Ioannis arról beszél, hogy „új, megtévesztő formában jelentkeznek a demokráciára leselkedő veszélyek, így az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, az intolerancia, a rasszizmus és a diszkrimináció”, nincs min csodálkozni!

Borítóképen: George Simion, az AUR társelnöke (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Mihai Armaș)

Egyébként már Ioannis megjelenése is – miután annak a Romániának az elnöke, ami teret enged a mindennapokban az általános magyar- illetve székelyellenességnek – Bukarest egyik központi zsinagógájában a holokauszt nemzetközi emléknapja és az 1941-es bukaresti zsidóellenes pogrom évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen eleve ellentmondásos. Amit pedig mond, az maga a megtévesztés!

Csak egy pillanatra még vissza 1918-ba. A Gyulafehérvári nyilatkozat (aminek egyébként semmilyen jogi érvényessége nincs!) egy részletét idézzük:

„Teljes nemzeti szabadság az együttlakó népek számára. Mindenik népnek joga van a maga neveléséhez és kormányzásához saját anyanyelvén, saját közigazgatással, saját kebeléből választott egyének által. A törvényhozó testületekben és az ország kormányzásában való részvételre minden nép népességének számarányában nyer jogot.”

Nos, Romániában a Ioannis által említett magatartásformák mindig is a normalitáshoz tartoztak, ahogy például a lopás nemzeti is a nemzeti sajátosságok körébe tartozik.

„Ne hunyjuk szemet ezen valós veszélyek előtt (…), hiszen a társadalomban általános apátia uralkodott el, és nem veszi komolyan a szélsőségesség fenyegetését. Nem szabad hallgatnunk, mert egyetlen hang, amely igazat mond, több hazug hangot némíthat el.”

Ha mindez legalább állami szinten megvalósulna, akkor nem érné hátrányos megkülönböztetés a magyarságot és a székelységet, nem adták volna el éppen Ioannis teljes nemzetiségét, a szászokat Németországnak, és nem működhetnének (nem hogy a parlamentben, egyáltalán sehol!) olyan pártok, mint az AUR, illetve nem kaphatnának pozíciókat és kitüntetéseket volt Securitate-tagok és vezetők!

És akkor még a temető-rongálást nem is elítettük… de a lényeg, hogy a kórushoz csatlakozott Nicolae Ciuca román miniszterelnök, szépen felmondva a jól bebiflázott szöveget.

Figyelem! Nem azzal van a baj, amit mondanak, hogy azzal, amit cselekednek! A románok többsége szélsőséges nacionalista, de elnökük és miniszterelnökük mégis tisztességes embereknek tartják őket, mert Romániában ez a normalitás!

És természetesen egyetértünk Silviu Vexler-rel, a Romániai Zsidó Közösségek Föderációjának elnökével, aki szerint ma is trend az erőszak normalizálása és a gyűlölet elfogadása. Ő is azt mondja, mint a két fentebb idézett politikus, de hiteles! Na ,ez a nem mindegy…

Ajánlott Cikkek