Erdély Magyarság Nagyjaink Tájak/korok Történelem

Ajánló – Ha Erdélyben jár….Haszmann Pál Csernátoni falumúzeum – Mezőgazdaság és ipartörténet egy helyen

A Csernátoni falumúzeum, melyet Haszmann Pálról neveztek el 1999-ben, egy kulturális gyöngyszem a Damokos Gyula-féle kúria és annak birtokában. Az 1950-1970-es években elhagyatott, állagromlásnak indult épület újjászületése egy új korszakot jelölt a helyi történelemben.

A kúria, mely a 17-19. században épült és 1831-ben nyerte el neoklasszicista külsejét, tökéletes helyszínnek bizonyult egy skanzen létrehozására. A több mint kéthektáros területen 1973. február 25-én megnyílt a múzeum, amely nemcsak a helyi, hanem a határon túli kultúra és művelődés központjává is vált. Ezen a napon született meg a Csernátoni Népfőiskola és a csernátoni Bod Péter Közművelődési Egyesület is.

Haszmann Pál (1902-1977) pedagógus és felesége, Cseh Ida (1909-2003) a székely-magyar közösség számára ajánlották fel magángyűjteményüket. Az ő álmaik és sok támogató segítségével vált valóra a múzeum létrehozása, amelyet ma már fiaik és családjaik visznek tovább.

A skanzen jellegzetes székely házakkal, kapukkal, vízimalommal és a háromszéki népi építészeti örökséggel bír. A fából készült, zsindellyel fedett székely házak a régi falusi életet idézik meg bútorzattal, berendezéssel és tárgyi emlékekkel. Az udvaron álló mellszobrok Bod Péternek és Végh Antalnak állítanak emléket.

A múzeum gyűjteményei között található a vidék méhészkedési múltját bemutató részleg, valamint a régi székely temetők jellegzetes kopjafái és keresztek. A Damokos-kúria későközépkori pincéjében található “kályhamúzeum” a vidék öntöttvasművességét mutatja be, a 17-18. századból származó darabokkal együtt.

A mezőgazdasági szerszám- és gépkiállítás a Háromszék gazdálkodásának múltját tárja fel, míg a technikatörténeti tárgyak kiállítása a régi rádióktól kezdve a hangrögzítő eszközökig terjed. A múzeum büszkén mutatja be, hogy gyűjteményének több mint 80%-át sikerült ismét működőképessé tenni.

A Csernátoni Népfőiskola, amely a múzeummal együtt működik, áprilistól októberig várja azokat, akik a hagyományos mesterségek – mint a fafaragás, bútorfestés, nemezelés, fonásszövés, ács, asztalos, kerekes mesterségek, művészi kovácsolás, székelykapu-építés és faragás – megismerésére vágynak.

A Haszmann Pál Múzeum, Csernátonban, egy gazdag kulturális örökséget őrző intézmény. 1973-ban nyitotta meg kapuit, ahol a székely népi építészeti örökséget bemutató skanzen található, beleértve a hagyományos székely házakat és kapukat. A múzeum udvarán a vidék jelentős személyiségeinek mellszobrai állnak. A látogatók megismerkedhetnek a helyi öntöttvasművességgel, valamint a régi mezőgazdasági eszközökkel. A múzeum területén működik a Csernátoni Népfőiskola is, ahol hagyományos mesterségeket tanulhatnak a fiatalok.

Haszmann Pál Múzeum web

Ajánlott Cikkek