Épített örökség Magyarság Nagyjaink Tájak/korok Történelem

Ajánló hétvégére: Zala, technikatörténet, olajipar, Dutrák és egyéb nyalánkságok

Most még talán nem késő a hétvégére megcélozni Zala vármegye Nagykanizsától és Letenyétől kissé észak-kelet észak irányba eső falvakat, mert bizony érdekes kis programot állíthatunk össze! Van itt mi szem-szájnak ingere – persze ha történetesen a technikai érdekességek vonzzák az embert. Vagyis… A természet, a táj, a helyiek vendégszeretete, na meg a kikapcsolódást szolgáló létesítmények mindenki másnak is örömet szereznek, de mi most maradunk egy szűk körben, a technikai érdekességeknél.

Borítóképen: A bázakerettyei Papp Simon Emlékpark

Talán nem sokaknak ismerős Borsfa neve, pedig ez egy igen régen lakott település, bár lakossága ma sem éri el a 700 főt. De ez semmit nem jelent, a természeti környezet éppen ezért csodálatos, és van ott valami, ami bizony sok olyan, a technika története iránt érdeklődőt odavonz, amit máshol nem igazán láthat.

Igen, itt található a Bánfai Gépgyűjtemény, „a máig legendásnak számító Dutra márka valamennyi típusa és típusváltozata a 28-astól az ezresig, a kabinostól a kabin nélküliig, a hazai piacra gyártottaktól az exportra szántakig” minden típus megtalálható, nyilatkozta Bánfai Zsolt tulajdonos az agroinfo.hu-nak.

Ez bizony így is van, mi meg csak annyit teszünk hozzá – és ez egy kicsit sem csökkenti a tulajdonos érdemeit, valamint kiállítása igencsak magas minőségét! -, hogy egy típus tudomásunk szerint nincs, nem lehet a gyűjteményben, mert az abból létező egyetlen példány máshol található.

Nem fogunk vitát nyitni – mert nincs értelme, csakis a tisztelet jár! – azon, hogy melyik gyűjteményt érdemesebb megnézni, azt viszont tudjuk ajánlani, hogy ha már mondjuk Budapestről, vagy az ország szinte egész keleti feléből úgyis a Balaton déli partján vezet az út, akkor menet közben érdemes beugrani a Magyar Gép és Dutramúzeum megtekintésére is!

Véleményünk szerint mindkét kiállítást meg KELL nézni, nem is kérdés, csakis ajánlani tudjuk!

Szóval, ha menet közben megvolt a balatonboglári élményszerzés, akkor jöhet a Borsfán egy másik technikatörténeti örömködés, és ha ez sem lenne elég, nem kell messze menni ahhoz, hogy kisvasutazzunk egyet!

És ha már ezen a vonalon jövünk-megyünk, akkor gyorsan belevehetjük a programba Bázakerettye meglátogatását, hiszen a Magyar Olaj-. és Gázipari Múzeumnak itt található az úgynevezett BT-2 mérőállomás, ami most a nagy olajipari múlttal rendelkező Bázakerettye településen olajipari múzeumként működik!

Ha ezek után van még egy kis szusz, vagy éppen többnaposra tervezett a környék felderítése, akkor az anyaintézményt is ajánljuk, hiszen a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum 30.000 négyzetméteren várja az érdeklődő látogatókat!

Igen, tudjuk, hogy nem egyszerű megszervezni pár nap alatt egy ilyen túrát – különösen nem, ha „ottalvósra” tervezzük, márpedig ehhez több nap kell! -, de ne feledjük; ezek a technikatörténeti érdekeségek nem csak most látogathatók, hanem jobbára egész évben, így aztán nyugodtan tervezhető hosszabban a túra.

És persze mi csak pár érdekességet említettünk, de a környéket még számos más élményben is részünk lehet!

Ajánlott Cikkek