Hírek

Aki 1906 körül Londonban metrózott, magyar kocsin utazott!

A győri vagongyár 1906-ban több mint 100 darab 4-tengelyű kocsit szállított a londoni földalatti vasútnak! Micsoda jó kezdet (mondhatnánk…), de isten ments, hogy ilyet mondjunk, hiszen a Magyar Waggon és Gépgyár (amely 1913-tól Rába néven kezdett gyártani autókat – ugye ismerős?) akkorra már igen sokféle, és rengeteg példányban eladott vasúti kocsit, és egyéb vasúti berendezést szállított megrendelői számára.

Borítóképen: ábra. A londoni földalatti vasútnak szállított 4-tengelyű motorkocsi – készült a Magyar Waggon- és Gépgyárban, 1906-ban

Nem megyünk vissza teljesen a kezdetekig, állításunkat éppen elég egytelen egy képpel, és a képhez tartozó dátummal bizonyítani:

Az 1000-ik vagon elkészülésének ünnepélye – 1898

Nos, a győri vállalat majd’ tíz évvel a londoni szállítások előtt már 1000-es nagyságrendben gyártott, így nem csoda, hogy 1900-ban, a párizsi világkiállításon a győriek immár több személy- és teherkocsit bemutattak.

A londoni Great Northern, Piccadilly and Brompton Railway (ma a londoni metró Piccadilly vonala) itt kötött szerződést a gyártóval összesen harminc motor- és hatvanhat pótkocsi, továbbá forgóvázak gyártására.

Működés közben – a színházi járat nem áll meg Hampstead és Euston között (1906)

A motorkocsikban negyvenkét, a pótkocsikban ötvennégy, nádfonatos ülőhelyen lehetett utazni. Az amerikai jellegű, nyitott peronos, oldalajtó nélküli motorkocsikban két, 177 kilowattos British Thompson-Houston villanymotor dolgozott.

A győrieken kívül a vonalon közlekedő, hasonló tervek alapján készült, mindösszesen hetvenkét motor- és száznegyvenhat pótkocsi legyártásában a francia Les Ateliers de Construction du Nord de la France (LACN), az American Car and Foundry és a brit Brush Electrical Engineering Co Ltd., továbbá a  Metropolitan Carriage and Wagon Co is kivette a részét.

A szintén nyitott peronos pótkocsi

Mindez pontosan mutatja, hogy Győrben már abban az időben világszinvonalú termelés folyt, és azt sem kell különösebben részletezni, hogy a szállításokat maradéktalanul, és a vállalt határidőn belül teljesítették!

Hogy mennyire váltak be ezek a metrószerelvények? Nos, selejtezésük 1953-ban történt meg, így a majd’ örven év szolgálat alapján azt mondhatjuk, hogy nem csak a műszaki és esztétikai értéket tekintve voltak egyenértékűek a világ legjobbjaival, hanem tartósságban is!

Ajánlott Cikkek