Magyarság Nagyjaink Történelem Történelem Videók

Aki életre keltette Rejtő Jenő figuráit: Korcsmáros Pálra emlékezünk

A minap kezembe akadt gyermekkorom egyik kedvence, az össze fűzött Rejtő regények képregényváltozata, amit én még ceruzákkal színeztem ki. Ennek apropóján emlékezünk meg Korcsmáros Pálról, aki arcot testet rajzolt Rejtő, vagy Dumas és sok más író regényei szereplőinek. A kiváló grafikusművész 59 évet élt.

Borítóképen: Korcsmáros Pál

A kereskedelmi iskola elvégzése után műszaki rajzoló, majd törvényszéki tudósító lett. 1944-ben az üldözések idején segített a bajba jutottakon; hamis iratokat készített számukra.

A háború befejezése után a sajtóhoz került. 1945-től a Kossuth Népe, a Képes Hét, a Friss Újság, a Béke és Szabadság munkatársa, közben egy ideig a Néphadsereg Lapjának tördelő szerkesztõjeként is dolgozott. Első képregénye 1955-ben a Szabad Ifjúságban jelent meg Hazádnak rendületlenül… címmel, mely Vörösmarty Mihály életét dolgozta fel.

1957-ben a Füles című hetilap egyik alapítótagja. Az 1958-ban megjelent Dumas Monte Cristo grófjának az adaptációját tartják az első, igazán kiforrott képregényének. Tíz éven át tartó diadalút vette kezdetét, és megszülettek a műfaj emblematikus darabjai Rejtő Jenõ Piszkos Fred, a kapitányá-val az élen.

Korcsmáros a realista stílust képes volt annyira groteszkre torzítani, hogy a Rejtő-regények legavatottabb rajzolójává vált, de Rideg Sándor Indul a bakterház-át is nehéz lenne más figurákkal elképzelni. Volt úgy, hogy pályája csúcsán 180 képkockát rajzolt meg havonta!

Korcsmáros népszerűsége töretlen maradt, míg 1968-ban meg nem romlott látása, és egyre gyengébb minőségű rajzokat készített. Operációja után még visszatért régi, letisztult stílusához, de rajzban már nem volt olyan dinamikus, mint fénykorában.

Korcsmáros Pál 1975. május 24-én hunyt el Budapesten.

Ajánlott Cikkek