Magyarság Történelem Történelem Videók

Aki kérte, kapott hideget, meleget! Itt a hideg: Ikarus 404!

„Újdonságaink közé tartozik modern vonalvezetése mellett a jól kihasználható, korszerű, négy tonna hasznos terhelésű Ikarus 404-es hűtőgépkocsi, önhordó felépítménye tetszetős, korszerű, szerkezetében és formájában egyaránt” – írta az Ikarus üzemi lapja 1963. május 23.-i, 21. száma.

Borítóképen: Ikarus 404 prototípus, 1963

Ha minden igaz – és pontos az 1972. januárjában üzemben levő fontosabb tehergépkocsi-típusokból vett kb. 20.000 darabos minta alapján készült kimutatás – az Ikarus 404 típusból itthon 1964 és 1969 között 137 került polgári forgalomba (értjük ezalatt, hogy nem katonai alkalmazásba került), de fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy sok 404-as került az egykori NDK-ba és a Szovjetunióba is!

Egy NDK piacra készült IK 404

Ha alaposan megfigyeli az ember a keletnémet piacra készült modell – bár alapjaiban nyilván azonos – küllemében kissé eltérő. Az 1963-as modell dizájnja ugyanis erősen hajaz a sokkal nagyobb Ikarus 556/557/180-as triumvirátusra! Ez pedig azt bizonyítja, hogy az Ikarus saját üzemi lapjában (is) törekedett arra, hogy az újdonságok bemutatása mellett is kissé megtévessze a konkurenseket…

De ez már csak így volt, az Ikarus már akkor komoly tényező volt a világ autóbuszpiacán, így érthető, ha nem játszottak ki minden lapot! Ahogy arról sem igazán beszéltek sokat, hogy az Ikarus 404 önhordó karosszériával készült, így meglehetősen modernnek számított! De talán nem is az önhordó felépítés volt a legnagyobb újdonság, hanem hogy…

A karosszéria ugyanis műanyag borítóelemeket kapott!

Sajnos ma egyetlen működő példányról sem tudunk, így ma már csak fényképeken és filmeken találkozhatunk ezzel a nagyszerű Ikarus típussal… Sajnos lehet, hogy ennek egyik oka éppen a műanyag borítóelemek alkalmazása, ugyanis a maga korában ezek nem gyári szintű javítása szinte lehetetlen volt!

Emlékezzünk csak! Volt már ilyen gép a sorozatban, és ez nem is véletlen, hiszen az Ikarus 526 tűzoltóautó szintén hasonló borítóelemekkel készült!

Íme, egy kis videó az Ikarus 404-es típusról:

Persze ezzel a technológiával már komoly tapasztalatai voltak a gyártónak, hiszen az első, már Ikarus márkanév alatt gyártott típusa, az IK 30 is ilyen karosszériát kapott!

Az 1963 májusában megrendezett Budapesti Ipari Vásáron mutatták be először az Ikarus 404-es hűtőkocsi első példányát, majd ezt követte a második kocsi őszi, frankfurti kiállításon való bemutatkozása. A frankfurti kiállítással egyidőben a Szovjetunióban rendezett Vándor Kiállításon is megjelent a típus. A (kül)piac tehát mintha eleve adott lett volna, de az akkori KGST keretein belül ezen nem kell csodálkozni, de ami sokkal fontosabb, hogy minkét külföldi kiállításon nagy sikert aratott az Ikarus 404!

És mit tudott ez a gép? No, a főbb műszaki adatok (korabeli leírás):

„7140 mm hosszú, körül-belül 2.910 mm magas járművet egy Csepel 414-es, négyütemű, négyhengeres, vízhűtéses Diesel-motor hajtja. A jármű maximális sebessége 78 km/óra, míg az átlagos fogyasztása 14 liter 100 km, országúton.”

Talán a 405-ös típusban élt tovább egy-két megoldása a mára már jobbára elfeledett 404-esnek? Akár még az is lehet…:

Ajánlott Cikkek