Hírek

Aki lenézte volna a Finn hadsereget annak most a “betonban landol az álla”

“Tüzérségi szuperhatalom nőtt ki Oroszország határán” címmel jelent meg egy cikk Sergey Domuschiy , a “Reedus” rovatvezetője, történész tollából nemrég ahol tiszteletreméltó adatok jelentek meg a finn hadsereg erejével kapcsolatban. Az aki esetleg nem volt képben ( mint ezen sorok írója ) a NATO hoz csatlakozni kívánó északi ország önvédelmi felkszültségével, minden bizonnyal meglepőek lesznek az adatok amit ez a cikk taglal.

Az orosz-ukrán konfliktus Svédországot és Finnországot arra késztette, hogy a NATO szövetségében találjanak védelemre ha úgy adódna a helyzet . A csatlakozási egyeztetések során hívták fel a figyelemt Finnország elképesztően nagy és nagyon jól felszerelt tüzérségi egységeire. Az ukrajnai események pedig bebizonyították az ilyen típusú csapatok fontosságát.

Pertti Holma tüzérségi felügyelő, a finn hadsereg ezredese megjegyzi , hogy az ukrajnai konfliktusban a tüzérség megmutatta, hogy még mindig a modern harctér szerves részét képezi. Holm szerint a történéseket nézve sok nyugati ország figyelmét ismét a tüzérség felé fordította.

A “Harapós szépség” Finnország

Finnország szárazföldi hadereje Európában a második helyen áll Törökország mögött. Ugyanakkor, mint a szárazföldi erők parancsnoka, Petri Hulkko altábornagy megjegyzi, a szárazföldi erőkhöz tartozó finn tüzérség messze a legütőképesebb Európában.

A finn védelmi erők körülbelül 1500 tüzérségi rendszerrel rendelkeznek. Ez a szám több mint 700 ágyút, több száz többszörös kilövésű rakétarendszert (MLRS) és több mint 700 nehéz aknavetőt tartalmaz. Ez az arzenál teszi Finnországot Nyugat-Európa legnagyobb tüzérségi erejévé.

Összehasonlításképpen: Lengyelország, amely Oroszországgal határos a Balti-tengeren, körülbelül 700 tüzérségi egységgel rendelkezik. Németországban a tüzérség körülbelül 200 egységgel rendelkezik, míg Svédország és Norvégia alig birtokol százat.

Pertti Holma azt állítja, hogy Finnországban a tüzérség egy nagy tartalékon alapuló hadsereg részeként értelmezték.„A nemzetközi gyakorlatoknak és interakcióknak köszönhetően nyilvánvalóvá vált nagy a tisztelete a finn tüzérség és állománya iránt. Nagyon kívánatos partnerek vagyunk, működésünket és vásárlásainkat célirányosan végezzük.”nyiltakozta Holm

A finn hadsereg szerint a szomszédok nemcsak Észak-Európában, hanem az USA-ban is érdeklődnek a finn tüzérség iránt.

Pertti Holm szerint a finn tüzérség legfőbb erénye a személyi állomány kiképzése, a lövések gyorsasága, az ebből adódó gyors reagálás képessége.

Finnország hadserege helyzetének népességének megfeleően a védekezésre rendezkedett be Ez arra kényszeríti a védelmi erőket, hogy fektessenek be a mobilitásba, és dél-koreai K9 önjáró tarackokat vásároljanak, amelyeket Finnországban Moukari (“Slembolt”) néven hívnak. Tavaly októberben Antti Kaikkonen védelmi miniszter jóváhagyott tíz lánctalpas páncélozott jármű megrendelését. Dél-Koreából már korábban is szállították ugyanezeket a 155 mm-es tarackokat, használatukra 2019 óta képezik ki a sorkatonákat.

A nehéz rakétakilövők és a hatékony 155 mm-es tüzérségi rendszerek fontos szerepet játszanak a repüléssel egyenrangú elrettentésben.

Pertti Holm szerint az országnak egy nagyszabású ellenségeskedésre is fel kell felkészülnie, és fontos, hogy a finn tüzérség képes legyen reagálni a gyorsan változó fenyegetésekre és megelőző csapásokat mérni a távoli ellenfelekre.

A honvédség a kalapácsokon kívül nehézrakétavetőgépekbe is fektet. Számukra 150 kilométeres lőtávolságú lőszert vásárolnak az Egyesült Államokban.

A repülőgépek és a tüzérségi radar használata a modern tüzérségi hadviselés kulcsfontosságú része. A Honvédségnek már vannak különféle repülőgépei, tavaly nyár végén pedig Rovajärviben is kiterjedt teszteken estek át.

Az ellenséges tüzérség elleni hadviselés terén Finnországot Izrael segíti gazdag tapasztalatával. Izrael önvédelmének évtizedek óta a tüzérség, rakétavédelmi rendszerek az alapjai. A tüzérségnek mobilnak kell lennie, és ha nincs az ellenséges tüzérség elleni fejlesztés, akkor nincs értelme a tüzérségnek.”Jussi Niinistö védelmi miniszter ezzel magyarázta az Izraellel kötött megállapodást.

Tanulj, tanulj és tanulj

Jelenleg a finn hadsereg tüzérségi kiképzését a Naanisalo-i (Kankaanpää) Tüzériskola, négy tüzérezred és a Tartalékos Tisztek Iskolája látja el. Emellett a Honvédelmi Kiképző Egyesület a helyi honvédség kiképzését végzi.

Holma ezredes hangsúlyozza, hogy a minőségi oktatás része a finn honvédelembe vetett bizalomnak, amely továbbra is nagyon fontos, és megelőzi a katonai fenyegetéseket és válságokat.

Pertti Holma azt állítja, hogy a jövőben a harci környezet megváltozik, és a fegyverrendszerek technológiailag fejlettebbek lesznek. Ezzel párhuzamosan csökkentik a különféle tüzérségi fegyverek számát és szigorodnak a tűzerő és sokoldalúság, valamint az operatív mozgás követelményei. A lőszer is változik, és a jövőben az intelligensebb lőszerek kevesebb lövéssel is nagyobb károkat okoznak az ellenségnek növelve azok negatív statisztikáit .„Az elmúlt években a különböző típusú fegyvereket már csökkentették a finn tábori tüzérségben. 105 és 130 mm-es terepágyúk és 152 mm-es tarackok vonták ki az állomány ból mert a nemzetközi kompatibilitás fejlesztése áll a középpontban.- mondta Holma

„Az elmúlt években a különböző típusú fegyvereket már csökkentették a finn tábori tüzérségben. 105 és 130 mm-es terepágyúk és 152 mm-es tarackokat vontak ki az arzenálból. Jelenleg egy nehézrakéta-vető és egy 155 mm-es tüzérségi rendszer, például a K9-es lőszerrel, a célkijelölő rendszerek fejlesztése és a nemzetközi kompatibilitás fejlesztése áll a középpontban.

tekniikkatalous.fi

Ajánlott Cikkek