Hírek

Aki mindenhez ért, semmit sem ér…Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg, a NATO jelenlegi főtitkára lesz a svéd jegybank elnöke októbertől, miután az elnöki szék március elsején megüresedik, Stoltenberg a NATO-megbízása viszont csak októberben jár le. Addig a jegybank jelenlegi alelnöke, Wolden Bache látja el a jegybank vezetői feladatait. Ez már önmagában is meglepő váltás, de talán a pénzügyekhez majd jobban ért… De ez csak a jéghegy csúcsa, a Munkáspárti (!!!) politikus talán csak madárijesztő nem volt még!

Borítóképen: Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök az Északi Tanács 2011-es koppenhágai ülésén (forrás: http://www.norden.org/en/news-and-events/images/events/nordic-council-session/2011/mf18093.jpg/view via commons.wikimedia.org, szező: Johannes Jansson. licence: Creative Commons Attribution 2.5 Denmark)

Stoltenberg ugyanis kétszer (200-2201 és 2205-2013) volt már svéd miniszterelnök, de volt már pénzügyminiszter és energetikai miniszter is! A svéd politikai élet egyébként nem mentes a történésektől, és ebben a nagy jövés-menésben még az is előfordulhat, hogy végül nem ő lesz a jegybank elnöke…

A mostani vörös-zöld kormány (atyavilág!!!) – ha még egyáltalán életben van… – úgy került az ország élére, hogy csak a Sveriges riksdag (svéd parlament) képviselőinek csak harmada támogatta szavazatával megalakulását, mert a svéd szabályok szerint a támogató szavazatokhoz hozzá kell adni a tartózkodó szavazatokat is… Nem véletlenül lett az ország egy egészen furcsa hely!

A kormányalakítás legnagyobb eredményének azt tartották, hogy a jobboldalt sikerült kitúrni a hatalomból…

De térjünk vissza Stoltenberghez aki „természetesen” vörös, munkáspárti, így nem csoda, hogy a kormány közlése megerősítette, ő lesz a jegybank elnöke. És hogy a ma ég NATO-főtitkár bizonyítson – tipikus baloldali retorikát és gyakorlatot követve… – közlemény adott ki, melyben a következőket írja:

Bár marad a Munkáspárt tagja, politikailag semleges lesz, valamint, hogy népszerűtlen döntések meghozatalára is.

Hát hiába, a baloldal tényleg nemzetközi alakulat, mindenütt ugyanaz a verkli megy. És persze mindenhez (is) értenek!

Ajánlott Cikkek