Hírek

„Aki nem utasítja ki a náci-pártoló Melnyiket, annak nincs önbecsülése!”

Nem finomkodott a Baloldal (Die Linke) török származású, muszlim vallású politikusa, Sevim Dağdelen, amikor közösségi oldalán Andrij Melyiket vette célba! Melnyikkel mostanság igencsak elszaladt a ló, de ez csak az egyik probléma… Dağdelen csatolt egy írást bejegyzéséhez, amiben igencsak lerántják a vizes lepedőt a németországi ukrán nagykövetről! Ebből idézünk.

Borítóképen: Andrij Melnyk, Ukrajna németországi nagykövete (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Bundestagsfraktion Bündnis 90/Die Grünen, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Melnyk, aki 2014-ben lett nagykövet, előtte pedig Ukrajna főkonzulja volt Hamburgban, politikailag nemerősen megkérdőjelezhető. 2015-ben például a Bundestag nemtetszését váltotta ki, hogy a Twitteren nyilvánosságra hozta látogatását Stepan Bandera partizánvezér és náci kollaboráns müncheni sírjánál.

Bandera, akit Melnyik „hősünkként” emlegetett, az ukrán nacionalista OUN politikusa volt, a Wehrmachttal dolgozott a második világháború alatt, és háborús bűnösként tartják számon.

A sírlátogatás a Bundestagban is téma volt, ezért Michael Roth, az SPD külügyminisztere a találkozó jegyzőkönyve szerint a következőképpen minősítette az akciót:

„A szövetségi kormány tudomása van az ukrán nagykövet tweetéről, amelyben beszámol látogatása Bandera sírjánál. Az ukrán nagykövet tisztában van ezzel kapcsolatos álláspontunkkal. A szövetségi kormány elítéli az Ukrán Nacionalisták Szervezete, az OUN által részben Bandera irányítása alatt elkövetett bűncselekményeket lengyel, zsidó és ukrán civilek és tisztviselők ellen. Tudatában van annak (Melnyik – a szerk.), hogy e bűncselekmények jelentős részét a német megszálló erőkkel együttműködve követték el.”

2022 januárjában Melnyik egy náci összehasonlítással is felkeltette a figyelmet, amit Kay-Achim Schönbach volt haditengerészeti felügyelő kijelentése váltott ki belőle. Schönbach akkor azt mondta Putyinról:

„Tiszteletre vágyik. És – istenem – az, hogy valaki iránt tiszteletet mutassunk, kevésbe kerül, nem kerül semmibe.” – majd hozzátette: A Krím „elveszett”, és „nem jön vissza, ez tény”.

Melnyik ekkor így reagált:

„Ezzel a lekezelő hozzáállással az ukránok öntudatlanul a náci megszállás borzalmaira emlékeztettek., amikor az ukránokat emberalattiként kezelték.” Ugyanakkor megjegyezte, hogy „a német arroganciát és megalomániát látja Bundeswehr egyik legmagasabb rangú fejében”.

Az elmúlt napokban a nagykövet azt a küldetést tűzte ki maga elé, hogy a Twitteren az ultranacionalista Azov-ezredet jogsértéseit megvédje.

„Srácok, kedves @tagesschau, hagyjátok végre békén az Azov-ezredet. Kérem. Meddig kívánja ezt az álorosz narratívát szolgálni most, a civilek, a nők és a gyerekek elleni mariupoli orosz megsemmisítő háború kellős közepén?” – írta március 19-én. Az ok a Tagesschau egyik tweetje volt, amely a németországi csapatok jobboldali szélsőséges támogatásáról számolt be.

Ennyit Melnyikről, egy olyan szemszögből láttatva, amely nem feltétlen az igazság bajnokaként mutatja be…

Ajánlott Cikkek