Magyarság Minden más Nagyjaink Sport

Akiért ma a harang szól – Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok vízilabdázó

Benedek Tibor (Budapest, 1972. július 12. – Budapest, 2020. június 18.) háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok vízilabdázó, 2013 és 2016 között a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, az International Swimming Hall of Fame vagyis a Hírességek csarnoka magyar tagja a Team Hungary 2000–2008 keretén belül.

Nem tartozott kifejezetten az erősek közé, nem úszott túlságosan jól, vízfekvése teljesen átlagos volt, és legszívesebben elkerülte volna az uszodát. Középiskolai eredményeire nem volt a legbüszkébb, a katonaságtól gerincsérv miatt felmentették, kézfejére képtelen volt támaszkodni, ezért pályafutása alatt végig csuklószorítóval játszott. Sosem érezte, hogy szavai hatással lehetnek másokra, hogy motiválhatja csapattársait és a körülötte lévőket. Mégis példaképpé vált. A 21. század legjobb pólósa, Benedek Tibor három éve, 2020. június 18-án hunyt el.  

A világ egyik legjobb balkezes vízilabdázója, háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó legendáról azt gondolhatnánk, már gyermekként a vízzel kötötte első nagy barátságát, ez azonban korántsem történt így.

Orvosi javaslatra vitték el úszni szülei, mert nyolcévesen gerincsérvet kapott,

de a medencével eleinte nem igazán volt kibékülve. A budapesti Komjádi uszoda párától fülledt légköre azonban szépen lassan rabul ejtette. Egy idő múlva aztán, ha vasárnap délutánonként valaki benézett a Komjádi ablakán, egy kitartó fiatalt láthatott egyedül a vízben.

Vízilabdázni is az uszoda közege miatt kezdett, ahol szinte az összes gyermekkori nyarát töltötte, közben azon gondolkodott, milyen lehet olimpiai bajnoknak lenni. Profi sportolói szempontból

a Komjádi egy nagyon fontos pont volt, hiszen medencéjében olimpiai bajnokok fordultak meg, Benedek Tibor pedig végül az ő útjukra lépett.

1990 januárjában Konrád János szövetségi kapitány először hívta meg a felnőtt vízilabda-válogatott bő keretébe az akkor még csak 18 éves ifjút. Sorozatban három bronzérmet nyert a nemzeti csapattal: nyáron a seattle-i Jóakarat Játékokon és a Nemzetek Kupáján, majd 1991 januárjában a perthi világbajnokságon. 

992-ben már ott volt a válogatottal a barcelonai olimpián. Bár a csapat csak a hatodik helyen végzett, Benedek Tibor hét mérkőzésen 22 gólig jutott, ezzel az akkor 20 éves játékos lett a legeredményesebb a magyar válogatottban. Ezen az olimpián figyeltek fel rá igazán a szakemberek.

Két évvel később csapatszínekben azonban már megérezhette a siker ízét. 1994. május 1-jén hatalmas, lila-fehérbe öltözött tömeg várta a friss Szuperkupa-győzteseket Ferihegyen. Benedek Tibor, akkor már az Újpest vízilabdacsapatának tagjaként oroszlánrészt vállalt a Pescara legyőzésében, és ezzel a Szuperkupa megszerzésében. Ez a trófea hozta meg számára az országos ismertséget.

Az 1996-os atlantai olimpián a magyar válogatott Benedek Tibor vezérletével az elődöntőig menetelt, ott azonban a spanyoloktól 7:6 arányú vereséget szenvedett a csapat. Benedek ismét a legkiválóbb magyar játékos volt, nyolc meccsen 19 gólt szerzett, de ez aligha vigasztalta:

a mérkőzést követően olyannyira maga alatt volt, hogy Gerendás György másodedzőnek kellett tartania benne a lelket a medence szélén.

Később az olaszok elleni, szintén vesztes bronzmeccsen négy találatot jegyzett, ezzel pedig az olimpia egyik legjobbjává avanzsált. Mivel nem sikerült az éremszerzés, Horkai György szövetségi kapitányt le is váltották.

tovább a teljes cikkre hirado.hu

Ajánlott Cikkek