Hírek

Akiért ma a harang szól – Józsa Imre

Az idősebb korosztály Petőfiként láthatta is láthatta a televízióban. A 6. részes sorozat nagy siker volt. A Nagyenyedi két fűzfában a magyar történelem elevenedett meg, itt is kiváló alakításával hívta fel magára a figyelmet. Játszott színházban nem egy szerepben. Volt Szigligeti Ede: Liliomfijában….Liliomfi , vagy Mikszáth Kálmán: Különös házasságában….Perevicky. Szerepeinek se szeri se száma és persze a szinkron. Nicolas Cage és Tücsök Tihamér. Volt C-3PO a Star Warsban és a Másnaposokban Mr. Chow a hedonista ázsiai maffiózó. Austin Powers és a Vészhelyzet Green dokija . Hiteles kölcsönözte hangját Micky Santorónak (Joe Pesci )a Casinóban is. . Megannyi szerep színpadon, a moziban , és a tv ben. Profizmusa és jellegzetes hangja kitörölhetetlen nyomot hagyott, és betöltetlen űrt a hiánya. A száraz tények a wikipediáról.

Józsa Imre (Budapest, 1954. március 18. – Budapest, 2016. október 30.) Jászai Mari-díjasmagyarszínművész.

Középiskolai tanulmányait finommechanikai műszerészként fejezte be, egy évig a Magyar Optikai Művekben dolgozott ebben a munkakörben.  A Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1978-ban Várkonyi Zoltán osztályában. 1978–2012 között a József Attila Színház tagja volt. 2012-től szabadúszó színművészként dolgozott. Szinkronszínészként rendkívül sokat foglalkoztatták. 62 éves korában hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el.

2016. november 18-án kísérték utolsó útjára a budapesti Farkasréti temetőben. A temetésén megjelent Nemcsák Károly, Besenczi Árpád, Vass Gábor, Vándor Éva, Hernádi Judit, Koltai Róbert, Szacsvay László, Schell Judit, Kern András, Létay Dóra, Straub Dezső, Böröndi Tamás, Szerednyey Béla, Németh Kristóf, Nyertes Zsuzsa, Hajdu Steve, Mihályi Győző, Szabó Sipos Barnabás.

2017-ben emlékére díjat alapított a József Attila Színház, amelyet minden évad végén a társulat egyik tagja kaphat.

Első házasságát még hallgatóként kötötte, feleségül vette Málnai Zsuzsát,  született egy lányuk, Borbála 1980-ban,  de 1984-ben elváltak, és a lányuk az édesanyjával maradt, akitől két unokájuk született, Samu és Brúnó. Második felesége Kocsis Judit volt, míg harmadszorra Létay Dóra férje lett, akitől a második lánya született, Luca, de ez a házassága is válással végződött

Ajánlott Cikkek