Magyarság Minden más Nagyjaink Sport Történelem Történelem Videók Világ

Akiért ma a harang szól: Novák Éva, az első magyar világcsúcstartó úszónő

Novák Éva (Budapest, 1930. január 8. – Brüsszel, 2005. június 30.) olimpiai bajnok és többszörös világrekorder magyar úszónő, Novák Ilona szintén olimpiai bajnok úszónő testvére. Ő volt az első magyar nő, aki világcsúcsot úszott.  Szintén az első nő aki a Médaille D’Or du Mérite Sportif kitüntetést kapta.

Novák Éva, már tíz évesen lenyűgözően úszott, és nem sokkal később már versenyeken is indulhatott. Példaképe Csik Ferenc volt, aki rendkívüli módon inspirálta. 1942-től a Magyar Úszó Egylet, majd a Ferencvárosi TC (az 1950-es években ÉDOSZ és Budapesti Kinizsi néven ismert) sportolójaként emelkedett ki. 1947-től 1953-ig büszkén szerepelt a magyar válogatottban. Az 1948-as londoni olimpián bronzérmet szerzett 200 méteres mellúszásban, noha tüszős mandulagyulladása kissé befolyásolta eredményét.

Az 1952-es helsinki olimpián az úszó váltó tagjaként, a Novák Ilona, Temes Judit, Novák Éva, Szőke Katalin, Littomeritzky Mária összeállítású 4×100 méteres gyorsváltóval aranyérmet nyert. Emellett ezüstérmes lett 200 méteres mellúszásban és 400 méteres gyorsúszásban is. Ő volt a világcsúcstartó is – méghozzá többszörösen.

1950-ben az első magyar úszónő, aki világcsúcsot állított fel. Edzője, Hunyadfi István, aki már gyermekkora óta támogatta és segítette őt.

Titkos házasságot kötött Pierre Gerard belga sportújságíróval Helsinkiben az olimpia alatt. Hazatérve Magyarországra az olimpiai sikerek után, segítséget kért Hegyi Gyulától és Rákosi Mátyástól ahhoz, hogy Brüsszelbe költözhessen férjéhez. Végül sikerült kijutnia és ott folytatta a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen megkezdett tanulmányait, ahol orvosi diplomát szerzett. A belga fővárosban szemsebészként dolgozott, és továbbra is részt vett a sportban, több belga bajnoki címet is elnyerve. Belgium színeiben indult az 1956-os nyári olimpián.

Sportpályafutását 1958-ban fejezte be. 1973-ban, Novák Ilonával együtt, tagja lett az Úszó Hírességek Csarnokának. Az 1990-es években többször látogatott haza szülőföldjére. 75 évesen Brüsszelben hunyt el. Végakarata szerint hamvait a Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra.

Ajánlott Cikkek