Hírek

Akiért ma a harang szól – Soós Imre

Sajnos magyar tagja is van a Club 27 nek . Ebbe a “Clubba” az kerül be aki 27. évesen távozik az élők sorából. Van aki önkezével vet véget életének, van akit az életmódja juttat a másik oldalra. Csak néhány név a sok közül. Janis Joplin, Kurt Cobain, Amy Winehouse Jim Morrison, Heath Ledger és sajnos ide tartozik Soós Imre is.

Soós Imre (Balmazújváros, 1930. február 12. – Budapest, 1957. június 20.) Jászai Mari-díjas magyar színész.

Balmazújvárosi nyolcgyermekes szegényparaszti családból indult útjára. Egyik nagyszülője analfabéta volt, de ő maga kitűnően tanult az elemi iskolában. 1947 tavaszán a Szabad Nép hirdetésére jelentkezett a Színművészeti Főiskolára: a Horváth Árpád Kollégiumba munkás- és parasztfiatalok jelentkezését várták.

A felvételi vizsgán azonnal felfigyeltek az őstehetségre. 1950-ben a Ludas Matyi megformálásáért a Karlovy Vary-i filmfesztiválon a legjobb férfialakítás díját kapta. A főiskola elvégzése (1952) után előbb vidéki színháznál kellett játszania, ezért három évadot a debreceni Csokonai Színházban töltött. 1955-től a Madách Színház művésze lett. Vámos László rendező 1954-ben ráosztotta Rómeó szerepét, s ez a karakterformálás indította el színpadi karrierjét. 1954-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 1955-től, amikor már a Madáchban játszott, egyre rosszabb idegállapotba került. 1957. június 20-án öngyilkossága vetett véget életének. Felesége, dr. Perjési Hedvig orvosnő, akivel közös sírban nyugszik a Farkasréti temetőben, ugyanaznap távozott az élők sorából. Müller Péter vélekedése szerint nem öngyilkosság történt. Egyes feltételezések szerint felesége ölte meg majd önmagával is végzett. A teljes igazságot sajnos valószínűleg hivatalosan soha nem tudjuk meg.

forrás: wikipedia

Ajánlott Cikkek