Magyarság Mások írták Nagyjaink Történelem

Akiért ma a harang szól – Szakácsi Sándor

Mennyi szerep színpadon filmben és szinkronban. Karakteres hangján sztárok sora szólalt meg akinél talán többet tudott a művészetről , de egy kis közép európai országba született így igazán a mi sztárunk maradt. Életében is szenvedélyes volt. Szerencsi Évával való románcáról legendákat mesélnek, bár a szerelmet megmérgezte a zöldszemű szörny a féltékenység. Alig több mint fél évszázad jutott neki de ez is elég volt, hogy bevonuljon a magyar művészek halhatatlanjai közé Élete szikár tényei a wikipediáról:

Szakácsi Sándor (Budapest, 1952. május 20. – Budapest, 2007. március 7.) Jászai Mari-díjas magyar színész.

Szakácsi Sándor és Merényi Margit gyermekeként, Budapesten született. A színészet vonzásába tizenévesen a Pinceszínháznál, amatőrként került. Tanulmányait 1974-ben fejezte be a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Várkonyi Zoltán osztályában. Innen 1974–75-re a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött, majd 1975–1987 között a Vígszínház társulatához tartozott. 1987–1989 között a József Attila Színházhoz szerződött. Ebben az időszakban részese volt a Rock Színház megalakulásának is. 1989-től 1992-ig szabadúszó színész, majd a Nemzeti Színház, illetve 2000-ben, az átnevezést követően is a Pesti Magyar Színház tagja volt. A prózai művektől a zenés darabokig, a stúdiódaraboktól a nagyszínpadig otthonosan mozgott.

Több színház vendégművésze is volt, így szerepelt a Rock Színház, Szabad Tér Színház, Új Színház, Gyulai Várszínház, Esztergomi Várszínház, Schütz Ila Színház előadásaiban is. Az Ivánka Csaba Alapítvány kuratóriumának tagja volt 2003-tól.

Színházi szerepei mellett számos televíziós filmben, tévéjátékban is kiemelkedőt alakított, de talán szinkronszínészként volt a legismertebb. Ez utóbbiként jellegzetes orgánuma miatt évtizedeken át, egészen haláláig rengeteget foglalkoztatták.

2007. március 7-én, 54 éves korában hunyt el, hosszú, súlyos betegsége következtében. 2007. március 22-én a Farkasréti temetőben búcsúztatták,  kívánságára hamvait a Földközi-tengerbe szórták.

Az újságmúzeum így emlékezett rá:

Egész életében kereste a megnyugvást. Vibráló volt, szókimondó, szenvedélyes és tehetséges, mégsem futotta be azt a pályát ami járt volna neki. Persze erről ő is tehetett. Az Újságmúzeum 20 pontban emlékezik a tragikusan korán elhunyt Szakácsi Sándorra, aki ma lett volna 70 éves…

1. 1952-ben született Budapesten. Az anyukája fodrász volt, kiskorában sokat lábatlankodott az üzletben.

2. Az általános iskolában kifejezetten jól tanult, ami miatt az osztályban strébernek tartották és sokszor kigúnyolták. Bántotta, ezért elhatározta, a gimnáziumban akár annak árán is közösségi ember lesz, hogy leromlanak a jegyei.

3. A szomszédjukban lakott az idős Schossler Imre, a századelő legendás futballistája.A kis Sanyika kezdetben nem tudta, hogy ilyen nagyember az amúgy kedves szomszéd bácsi.

4. Ötödikes általános iskolás volt, mikor a napközisek házi színházi előadásra készültek, ám a főszereplő megbetegedett. Őt kérték meg, hogy helyettesítse. Így kezdődött a színészi karrierje.

5. Az általánosban egy padban ült Sörös Sándorral, a későbbi remek színésszel, aki szinkronszínészként is maradandót alkotott. A padban a következő párbeszéd zajlott egyszer: – Te, én színész akarok lenni!. – Te, én is! 

6. Az édesapja nem nézte jó szemmel, hogy a színészet felé kacsingat, így titokban ment el felvételizni a Pinceszínházba 14 évesen. Az apja a pályaudvaron kereste, ám ő egy újság mögé bújt és úgy csinált, mintha olvasná.  

7. A Pinceszínházban ismerte meg Szerencsi Évát, ott találtak egymásra és őrült szerelem lett a kapcsolatból. 1976-ban házasodtak össze, de egy év után külön költöztek. Összesen hét évig voltak együtt kisebb-nagyobb megszakításokkal.

8. Szakácsi Sándor sosem tagadta, iszonyúan féltékeny volt Szerencsi Évára, már az is kiborította, ha a színpadon hozzá ért egy másik férfi.

9. A házassági krízisük pont az Abigél forgatása évében volt. Szerencsi Éva mesélte, hogy este a forgatás után hazament s várta Sanyit, de nem jött. Csak hajnalban, ha jött… Ekkor érezte úgy, hogy feladja…

10. Azt csak évekkel később mesélték el egy interjúban, hogy Szerencsi Éva terhes lett, de végül úgy döntött, nem tartja meg a babát.

11. A színművészeti főiskolán Szakácsi Sándor Várkonyi Zoltán osztályába járt, a neves rendező kifejezetten kedvelte a fiatal színésznövendéket és próbálta egyengeti az útját.

12. Hamar kiderült, nem csak remekül mond verset, de kitűnően énekel és kiválóan táncol.

13. Sosem tagadta, voltak zűrös időszakai. Amikor késett a próbákról vagy másnaposan ment a színházba. Minden összejött, főleg az édesapja betegsége viselte meg és akkoriban ért véget a kapcsolata Szerencsi Évával.

14. Az életmódja miatt elvettek tőle egy szerepet, ráadásul fültanúja volt a színház folyósóján amikor a mentora, Várkonyi Zoltán a következőket mondta a telefonba: Temetünk. Szakácsi Sándor temetjük. Megviselték a történtek.

15. A ma már legendás Mephisto című filmnél ő szinkronizálta az osztrák főszereplőt, Klaus Maria Brandauert. Megszenvedett vele, de a végeredménnyel ő is elégedett volt. A film ugyebár Oscar-díjat kapott. Később számtalan világsztárnak (Bruce Willis, Kevin Costner, Richard Gere) ő volt a magyar hangja,

16. Harminchat évesen arról panaszkodott, hogy gyakorlatilag semmije sincs egy Polski Fiaton kívül, egy tanácsi lakásban él az édesanyjával (az édesapja ekkor már nem élt), a párkapcsolat pedig romokban hevert. Aztán az édesanyja 1988-ban az apukája születésnapján öngyilkos lett, ami még inkább a mélybe taszította lelkileg.

17. Volt időszak, amikor az édesanyja halála után tíz hörcsöggel osztotta meg az életét, ők voltak a társasága. Nem tagadta, hogy ekkortájt is ivott és másfél-két doboz cigarettát is elszívott naponta.

18. Labilis volt, szókimondó és vágyott az elismerésre. Így fordulhatott elő 1997-ben, hogy amikor az egyik előadás végén kisgyerekek virágot dobtak a színpadra, nem akarta elhinni, hogy az övé. Olyannyira meghatotta a jelenet, hogy sírva fakadt.

19. Aztán a magánélete nyugvópontra került, ám továbbra is kereste önmagát. Beteg lett s végül 2007-ben, 55 évesen ragadta el a halál azt a színészt, akiben sokkal több volt. Ő is érezte, nem véletlen, hogy önmagát La Manche lovagjaként, az örök szélmalomharcosként látta.

20. A kívánságának megfelelően a hamvait a Földközi tengerbe szórták. Ott talán már lelki békére lelt azóta.

Nyugdj békében, Szakácsi Sándor!

források: wikipedia, ujsagmuzeum, Arcanum,

Ajánlott Cikkek