Magyarság Nagyjaink

Akiért ma a harang szól – Szirtes Ádám

Szirtes Ádám, eredeti nevén Szvitek, (Tápiósáp, 1925. február 10. – Budapest, 1989. július 27.) Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész volt. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után, 1950-től egy-egy évadot töltött a Bányász és a Honvéd Színházban. 1952-től a Miskolci Nemzeti Színház, majd 1957-től a Nemzeti Színház, és 1974-től a győri Kisfaludy Színház tagja volt. 1976-tól 1985-ig a Thália Színház művésze volt. Nyugdíjba vonulása után is folyamatosan játszott.

Lánya, Szirtes Ági, a Kossuth-díjas színművésznő, a Budapesti Katona József Színház alapító tagja. Unokája, Pálmai Anna, a családi hagyományt folytatva, 2007 óta édesanyjával azonos társulat tagja. Szirtes Ádám a Nemzeti Színház tagjaként több darabban is szerepelt az akkori „Katonában”.”

Ízes beszédmódja, alkata miatt kezdetben munkáshősök, parasztfigurák sorát alakította, később tudatos, eszköztelen, markáns jellemformálása sokféle karakter emlékezetes alakításához vezetett. Számos magyar film főszerepében nyújtott sikeres alakítást. Első filmjében, az 1948-ban bemutatott Talpalatnyi földben rögtön főszerepet kapott. Góz Jóska karakterének megformálásához először Gábor Miklós neve merült fel, végül Bán Frigyes rendező választása azért esett az akkor még másodéves főiskolai hallgató Szirtes Ádámra, mert új arcot szeretett volna a filmjéhez. Szirtes filmbeli szerelmét, Juhos Marikát az akkor már hírnevesnek számító, nála tizenegy évvel idősebb Mészáros Ági alakította.[ A szerep azonnal ismertté és népszerűvé tette a nevét

wikipedia arcanum

Ajánlott Cikkek