Magyarság Nagyjaink

Akiért ma a harang szól – Tamási Eszter

A Magyar Televízió hőskorából emlékezünk meg valakiről ma. Tamási Eszter az állandóságot jelentette mint Kudlik Júlia. Abból a korból származik amikor még a bemondói munka egy televízióban nem csak abból állt, hogy valaki csak egy kis formás fenék, vagy szép pofika hanem a munkáját hivatásként megélő, a magyar nyelvet igen magas szinten használó valaki lehetett. Tamási Eszter kedves kortalan mosolya mindmáig itt van a szemeim előtt. Sajnálom, hogy neki is csak kicsit több mint ötven év jutott. Béke poraira!

Tamási Eszter (Mezőtúr, 1938. április 20. – Budapest, 1991. december 16.) magyar tévébemondó, műsorvezető, színésznő. 1957-től 1991-ig a Magyar Televízió bemondónője volt, az MTV Posztumusz Örökös Tagja.

Szegény család gyermeke volt, 1955-ben került Budapestre. Rózsahegyi Kálmán színiiskolájában végezte színészi tanulmányait, majd a filmgyárban volt statiszta. Fénykép alapján keresték fel és bemondóként alkalmazták a Magyar Televíziónál, 1957. július 11-én lépett először a kamerák elé.

Bemondóként és műsorvezetőként is dolgozott a tévénél. Vezette többek között a Híradót, a Táncdalfesztivált, a Kodály énekversenyt (Kudlik Júliával felváltva), az Iskolatelevíziót. 1971-ben indult az Önök kérték című kívánságműsor, melynek 1990-ig a műsorvezetője volt. Ezenkívül riporterként is tevékenykedett. Sokoldalúságát szórakoztató szilveszteri műsorokban is bizonyította. Közreműködött hanglemezeken mesemondóként is. 1965-ben született meg lánya, Krisztina.

Fiatalon, 53 évesen hunyt el agydaganatban. Halálakor a TV Híradó emlékező-összeállítással búcsúzott tőle, amelynek részleteit kollégája, Moldoványi Ákos válogatta az MTV archívumából.

Ajánlott Cikkek