Határtalanul Magyar Magyarság Nagyjaink Történelem

Akiért ma a harang szól – Tímár Béla

Timár Béla (Gyula, 1947. október 8. – Budapest, 1989. február 2.) Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező.

42 év alatt is sikerült gazdag életművet alkotnia a daganatos betegség következtében 1989. február 2-án elhunyt Tímár Béla színművész-rendezőnek. Gyulán született 1947. október 8-án. Középiskoláit Békéscsabán végezte, majd színésznek tanult a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

Első fellépése alkalmával a Madách Színházban, Shaw Candidájában a költőt játszotta Domján Edit és Mensáros László oldalán. Egyik kritikusa így írt a bemutató után: “Az előadás eseménye a fiatal Tímár Béla. Tehetségére már a főiskolán felfigyelhettünk. Elragadó művész. Fogékony, érzékeny, csupa ideg, csupa vibrálás. Félszeg és magabiztos. Ha belép, megtelik vele a színpad. Az előadás néhány, nagy pillanatát neki köszönhetjük.”

Első évadának másik hatalmas sikere Tamási Áron Énekes madarában Kömény Móka volt. Főiskolás korában már találkozott a darabbal, de újabb alakításával ismét kivívta a nézők és a kritikusok elismerését. Hamarosan megkapta az Egy szerelem három éjszakája férfi főszerepét, melyben megcsillanthatta muzikalitását.

A neki való feladatok ezután is megtalálták: remekelt a Három nővér Tuzenbahjaként, a Hamlet Horatiójaként, a La Mancha lovagja Sanchójaként. Játszott különféle jellemű macskákat Lloyd-Webber-Eliot híres musicaljében, a Macskákban. 1975-től a Szentendrei Teátrum is hívta, ahol egyik legemlékezetesebb alakítását a Kerényi Imre rendezte Tévedések vígjátékában nyújtotta.

A filmipar is felfigyelt tehetségére

Első színpadi fellépései után tévés filmszereppel majd filmszereppel is megkeresték. 1971-ben A bűnös című tévéfilmben játszott, majd következett a Lányarcok tükörben, A Medikus, A Pendragon legenda és a Széchenyi. Az egyik legsikeresebb ifjúsági sorozatban, a Keménykalap és krumpliorrban is játszott.

1980-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 1982-ben rendezőként is bemutatkozott a Játékszínben. Csukás István és Darvas Ferenc Ágacska című mesejátékát vitte színre, melyet több mint száz előadáson keresztül élvezhettek a gyerekek. 1988-ban rendezői diplomát szerzett és még abban az évben színpadra állította Kék öböl című gyermekmusicaljét, melynek szerzője és rendezője is ő volt. Korai halála azonban megakadályozta, hogy rendezőként is kibontakoztathassa tehetségét. Negyvenkettedik születésnapja előtti napon agydaganatot diagnosztizáltak nála, 1989. február 2-án halt meg Budapesten.

forrás: beol.hu, wikipedia, arcanum

Ajánlott Cikkek