Magyarság Nagyjaink Történelem Történelem Videók Világ

Akiért ma a harang szól – Végvári Tamás

Végvári Tamás (Budapest, 1937. május 20. – Budapest, 2010. május 16.) Jászai Mari-díjasmagyar színművész, érdemes és kiváló művész. Több vidéki és fővárosi teátrumhoz kötötte szerződés, 1982-ben a budapesti Katona József Színház egyik alapító tagja volt.

Borítóképen: Végvári Tamás

A főiskolát 1962-ben fejezte be. Első szerződése a Pécsi Nemzeti Színházhoz kötődött. 1964-ben a Veszprémi Petőfi Színházhoz, majd 1969-ben a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött. 1971-től egy évtizedig a Thália Színházban dolgozott. 1981-ben csatlakozott a Nemzeti Színház társulatához. 1982-ben, több társával együtt, a Budapesti Katona József Színház alapító tagja lett. 1996-tól szabadúszóként tevékenykedett, majd 2004-ben csatlakozott a Madách Kamara, később az Örkény István Színház társulatához.

Az előadásokban nemcsak drámai hősöket, hanem karakteres szerepeket is játszott. A Galócza című darab címszerepében karikírozó tehetségét is bizonyíthatta. A rövidlátó, balfácán gengszter szerepében – egyik ritka lehetőségeként – a közönséget önfeledt nevetésre késztette.

Utolsó szerepe az Örkény István Macskajáték című darabjában volt, ahol egy öregedő álszentet alakított. Kiemelkedő számban szerepelt filmekben és tévésorozatokban, irodalmi műsorokban.

Nagyon aktív szinkronszínész volt, több mint kétszáz filmben szolgáltatta a magyar hangját. Al Pacino 29 alkalommal, Ben Kingsley 13 alkalommal, Harrison Ford és Robert De Niro 8 alkalommal, valamint David Attenborough számos ismeretterjesztő filmsorozatban kapta tőle a hangját.

Az egyik legszebben beszélő magyar színész. Hangja ismerős a rádióhallgatók számára, számos felvételét megtalálhatjuk a hangarchívumban. Ottlik Géza Hajnali háztetők című regényének rádióváltozatában játszotta a főszerepet. Tapasztalatait is átadhatta, beszédművészetet tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán.

Közéleti szerepvállalása is jelentős. 1993 és 1996 között ügyvivője a Magyar Színészkamarának; vezető szerepet vállalt a Magyar Színész-kamarai Egyesületben és a Magyar Színházi Társaságnál is.

2010. május 16-án hunyt el, négy nappal 73. születésnapja előtt.

Felesége Győry Franciska színésznő volt. Lányaik: Borbála és Eszter.

Ajánlott Cikkek