Hírek

Akik fegyverekkel látják el Ukrajnát, meg kell kérdezniük maguktól: készek az életünket kockáztatni?

Noam Chomsky nyelvészt bálványozzák a baloldaliak szerte a világon. Ukrajna orosz inváziója óta az egyik legkiemelkedőbb értelmiségivé vált, aki elítéli a háborút, de részben a Nyugatot teszi felelőssé. Az interjúban megindokolja véleményét – írja a Welt.

Borítóképen: Noam Chomsky, 2011-ben (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Andrew Rusk, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Noam Chomsky amerikai történész, filozófus és publicista két lehetőséget javasolt az ukrajnai konfliktus megoldására.

Chomsky szerint vagy kompromisszumot találni a tárgyalóasztalnál, vagy folytatni az eszkalációt, ami veszélyes Ukrajna és a Nyugat számára.

A történész „diplomatikusnak” nevezte az első lehetőséget, és kifejtette, ebben az esetben a feleknek olyan békemegállapodást kell kötniük, amely megfelel a két fél érdekeinek. Chomsky szerint a békés út segít leküzdeni a konfliktust, és stabil jövőt biztosít az elkövetkező évtizedekre. Példaként a karibi válság megoldását hozta fel, amikor;

„Washington azt követelte, hogy Moszkva ne segítsen Kubának védekezni egy esetleges amerikai támadás ellen, a Szovjetunió pedig visszavonult.”

A második, nem diplomáciai lehetőséget Chomsky pusztítónak tartja Ukrajna számára. Érvelése szerint ebben az esetben a Kijevet segítő NATO-tagok teljes mértékben felelősek lesznek azért, ami történik.

„A Nyugat logikája szerint, mivel Ukrajna kéri, minden fegyverrel el kell látni, amire csak szüksége van. De azoknak, akik fegyverekkel látják el Ukrajnát, meg kell kérdezniük maguktól: készek az életünket kockáztatni?” – mondta a filozófus.

Korábbi hírünk a témában, hogy a Newsweek munkatársa, Steve Cortez szerint szerint Zelensky felfedte valódi természetét a Nyugat előtt:

Megindult tehát egy folyamat, ami lassan leépíti Ukrajnát, mint központi témát, hogy aztán valami mást (mondjuk Kínát) állítsa középpontba…

Ajánlott Cikkek