Vélemény Vélemény-cikkeink

Akiknek nem osztottak lapot…

Nem mondunk nagyot azzal, hogy az Egyesült Államok afganisztáni csúfos kudarcának – az afganisztáni lakosokon túl – Európa lesz a kárvallottja. Azzal sem mondunk talán újat, hogy az USA távol-keleti szövetségesei sem érzik többé olyan biztonságban magukat, mint a második világháború után, egészen az afganisztáni kivonulásig. Japán és Tajvan bizalma oda, így lassan ráébrednek; többé nem lehet abban bízni, hogy Washington majd megvédi őket a külső fenyegetésektől.

Erről korábbi cikkünkben részletesen írtunk, ezúttal azt szedtük össze, hogy az afganisztáni kivonulás milyen reakciókat váltott ki a szövetségesekből, és milyen irányt vehet az együttműködés a továbbiakban – legalábbis amíg Biden marad az elnöki székben. Menjünk sorba; a franciák korábban sem voltak totális elkötelezettjei a NATO-nak. „Valamiért” nem igazán kapott nagy figyelmet, és ezért mintha nem is lenne a köztudatban, de…

A NATO 1949-es alapítótagját, Franciaországot Charles de Gaulle 1966-ban az Egyesült Államokkal szembeni függetlenségre hivatkozva vonta ki országát a szövetség integrált katonai parancsnokságából.

És „valahogy” az sem kapott nagy nyilvánosságot, hogy Párizs már 2014 és 2019 között kivonta csapatait Afganisztánból, és az őket segítő afgánokat* családtagjaikat is. Az utoljára maradókat, több, mint 600 főt pedig már 2021. május és július között kimenekítettek!

Szóval Párizs elkötelezettsége eleve nem volt különösebben szilárd, de most Németország is elveszni látszik az Egyesült Államok számára, miután az utóbbi időkben jelentősen felerősödtek a bevándorlás-ellenes hangok, a közelgő választások okán pedig a politikusok immár meghallják a választók hangját…

Politikai elemzők szerint az AfD (Alternatíva Németországért, németül: Alternative für Deutschland) jobboldali párt ugyan csak a negyedik a pártok támogatottságát tekintve, ugyanakkor bevándorlás-ellenes politikájuk annyira népszerű Németországban, hogy a közösségi oldalakon nagyobb a népszerűségük, mint az összes többi pártnak együttvéve! Ez azt mutatja, hogy ugyan a németek (ma még) nagy nem hallatják hangjukat az utcán, de a közösségi médiában, ahol megvan az anonimitás (egyébként téves!) érzete, már bizony más húrokat pengetnek, mint a Willkommenskultur idején 2015-ben!

Mondhatjuk persze, hogy az AfD nem fog jelentős szerepet kapni a választások után sem, de ebben az esetben sem kellene figyelmen kívül hagyni a tendenciát. Talán erre reagál Armin Laschet is, a CDU/CSU pártszövetség kancellár-jelöltje is, aki – bár kifejtette elkötelezettségét a NATO mellett… -, ugyanakkor létre akarja hozni a Német Nemzetbiztonsági Tanácsot. Mint mondta,

„A jövőben Németországnak „hajlandónak kell lennie a nemzetközi politika alakítására.”

Persze nem állt meg itt, hiszen Németország Európa vezető gazdasági hatalmaként mindig igyekszik odafigyelni a kontinens egészére is (hiszen gazdasági érdekeltségei Európa-szerte megtalálhatók). Laschet gy fogalmazott:

„Az Európai Uniónak új külpolitikai egységet kell kialakítania.”

Ezek után kifejtette, hogy meg kell erősíteni az európai védelmi képességeket, ezt pedig a német-francia tandemre kell építeni, és persze szívesen látja azon európai országokat, akik önkéntes alapon csatlakoznak.

Az, hogy éppen a németek vetik fel az európai védelmi képességek megerősítését, mintegy javaslatot téve a közös európai haderő megteremtésére, és hogy erősebb politikai fellépést sürgetnek a nemzetközi politikában, azt jelzi, hogy Németország az eddiginél kissé távolabb helyezi magát az Egyesült Államoktól és a NATO-tól!

És ha a világ másik felére tekintünk, akkor azt látjuk, hogy Tajvan és Japán közvetlen egyeztetéseket folytat védelmi kérdések tárgyalása során (eddig ez nem volt jellemző!), Japán pedig bejelentette, hogy mintegy 48 milliárd dollárt fektet egy új szuperlopakodó (6. generációs) high-tech harci repülő fejlesztésébe! Figyelem! Japán 40 éve nem fejlesztett hadászati célú légijárművet, így a Mitsubishi F-X (munkanevén Godzilla!) egy igazán különleges gépnek ígérkezik. A fejlesztők azt mondják, hogy gépük egyesíti magában az F-22 vázszerkezeti megoldásait, valamint az F-35 érzékelő, és elektronikai rendszereit. Bár ezek igen érdekes információk, ennél mégis sokkal fontosabb a japánok érvelése!

A szuperlopakodóval a cél főként az, hogy lépést tudjon tartani orosz és kínai haderővel, amelyek mindegyike rendkívül modern légi eszközökkel rendelkezik. És ehhez ezúttal nem vesznek amerikai technikát, hanem inkább az egyszeri befektetést tekintve sokkal költségesebb saját fejlesztést, és gyártást vállalják (különösen ez utóbbi fontos!).

Japán saját csúcstechnológiás harci repülő-fejlesztése mit jelez, ha nem azt, hogy nem bízik többet az Egyesült Államok minden körülmények közötti támogatására?  Japán tehát visszatér gyökereihez; biztonságát maga veszi kezébe, belső erőforrásaira támaszkodva! Ez pedig azonos irányt mutat a francia és német törekvésekkel. Mindez miért? Mert az utóbbi időszak biztonságpolitikai kihívásaira Washington rendre rossz válaszokat adott (nem csak Afganisztánban!).

A szövetségesek, akik eddig biztonságukért cserébe minimum hallgatólag mindig támogatták az USA birodalmi törekvéseit, most kicsit hátrébb lépnek, kritikusabb hangot ütnek meg, és befelé fordulva inkább a saját érdekérvényesítő képességüket igyekeznek erősíteni politikai és katonai téren is!

Lassan talán Európa felébred abból a jóléttel nyakon öntött álomból, amibe a második világháború után az Egyesült Államok ringatta. Talán Japánnal és Németország is ráébred végre, hogy az utolsó világégében játszott szerepük miatt érzett bűnösségükkel már jó ideje csak zsarolják őket!

Így pedig most bizony leülnek az asztalhoz azok is, akiknek eddig nem osztottak lapot. Azt meg csak megsúgjuk – ha Washingtonban nem tudnának róla… – hogy nem felejtettek el kártyázni!

*: Afgánok helyett helyesebb afganisztániakat írni, mert az afgánok – saját nyelvükön pastuk! -, a tálibok pedig az a pastu nacionalista szervezet, ami a pakisztáni afgán vallási iskoláiból eredő szélsőséges iszlámot követi, és ennek szellemében a saria (iszlám törvény) legszigorúbb betartását követik és követelik.

Ajánlott Cikkek