Foci Magyarság Nagyjaink Semleges Térfél Sport Sport Történelem Történelem Videók Világ

Akinek a sírjánál könyörgött Eusébio: Guttmann Béla, a futball fenegyereke

1899-ben született született Guttmann Béla magyar sikeredző, aki labdarúgó-karrierje során játszott (és lett bajnok) az MTK-nál és az osztrák Hakoah Wiennél, majd egy amerikai túrája során kint ragadva 1926-tól New York-i klubokban szerepelt 1932-es visszavonulásáig.

Borítóképen: Guttmann Béla Mario Colunával edzés közben a Nürnberger Stadion hóval borított gyepén 1962-ben

Volt magyar válogatott is, tagja volt az 1924-es olimpián részt vevő keretnek, amelybe azt követően nem hívták meg….

Mivel a túl sok kísérő miatti nem ideális felkészülés illusztrálására társaival patkányokat lógatott az edzők szobájának ajtajára.

Neve így mégis inkább edzőként híresült el, de nem mondhatni, hogy könnyű személyiség lett volna, és talán ennek köszönhető, hogy ő maga sem szeretett sokáig egyhelyben maradni, 12 ország 25 együttesét irányította.

A harmadik szezon végzetes

mondta egyszer arról, hogy miért nem marad sokáig egy-egy klubnál.

Bajnok lett itthon az Újpesttel (1939-ben és 1947-ben is), sőt a lila-fehérekkel az első arany idején közép-európai kupát is nyert.

Volt ezt követően a Milan edzője is, a piros-feketéknél a klubon belüli nézeteltérések miatt kellett felállnia a padról, pedig vezették a bajnokságot, és végül aranyérmes is lett az együttes!

Ezután mindegyik szerződésébe beleíratta, hogy munkáltatója nem rúghatja ki, ha a csapat élen áll a bajnokságban.

Ha pedig már Európában kicsi volt neki a hely, akkor átköltözött Dél-Amerikába, ahol állami bajnokságot nyert a brazil São Paulót irányítva, illetve…

Ő vezette be a támadóorientált 4–2–4-es felállást, amellyel később a brazil válogatott 1958-ban felülhetett a világ trónjára.

Ezután visszatért Európába, ahol rögvest bajnok lett a Portóval, majd egy év múlva a nagy rivális Benficához szerződött, ahol a legnagyobb sikerek érkeztek – pedig gyorsan megvált a felnőttcsapat húsz játékosától…

A lisszaboni csapattal két bajnoki cím mellett két BEK-et is nyert!

A Puskás Ferenc fémjelezte legendás Real Madrid nyerte meg a Bajnokok Ligája elődjének első öt kiírását, az 1960–1961-es kiírásban viszont a nagy rivális Barcelona már az első fordulóban búcsúztatta a címvédőt, és egészen a döntőig menetelt, ott azonban hiába talált be Kocsis Sándor és Czibor Zoltán a katalánoknál, a Benfica 3:2-re győzni tudott.

A Barca elleni döntő:

Egy évvel később a királyi gárda újra döntős volt, és ha már ott volt, Puskás Ferenc be is rámolt három gólt Guttmannéknak, más kérdés, hogy Eusébióék 0:2-ről és 2:3-ról is felállva végül 5:3-ra nyertek:

Sosem zavart, ha az ellenfél gólt szerzett, mert mindig azt gondoltam, hogy mi még többet tudunk lőni – mondta Guttmann.

Ez a mondat – ha nem is egészen ebben a formában – talán ismerős lehet. Akkoriban a magyar futballban így gondolkodtak, bíztak magukban, és az ellentmondás nem tűrő támadójátékot részesítették előnyben.

A fináléra 1962. május 2-án Amszterdamban került sor, a második BEK-győzelem után pedig Guttmann úgy érezte, hogy megérdemelne egy kis pluszjuttatást, de António Mundrunga klubelnök nem kívánt (a beszámolók szerint 65 százalékos) fizetésemelést adni a sikeredzőnek, mondván, ez nem szerepel a szerződésében.

Guttmannt annyira feldühítette a szerinte zsugori főnöke reakciója, hogy mielőtt rácsapta volna az ajtót, megátkozta a klubot:

A Benfica nem nyer nemzetközi kupát a következő 100 évben!

A tréner Uruguay felé vette az irányt, ahol a Penarol edzője volt, majd ténykedett Ausztriában, visszatért egy évre a Benficához, volt Svájcban, Görögországban és végül még egyszer a Portónál is edző, az 1973–1974-es idényben ült utoljára profi csapat kispadján.

A csapat azóta csupán egyszer jutott el a legrangosabb európai kupaviadal fináléjába, 1990-ben a Realt és a Bayernt is búcsúztató Milan elleni finálé előtt…

Eusébio kiment az 1981-ben elhunyt edző sírjához, hogy könyörögjön az átok megtöréséért, viszont ez sem vezetett sikerre, Frank Rijkaard góljával a piros-feketék lettek a BEK-győztesek.

Az őrült és a zseni között igen keskeny a határmezsgye, de mi úgy gondoljuk, Guttmann Béla zseni volt, semmiképpen nem őrült, a Benfica pedig nem neki köszönheti „sikertelenségét”, hanem a zsugori klubvezetőnek…

Ajánlott Cikkek