Hírek

Akit nem érint, az keménykedik a kilencedik szankciócsomaggal

Rettentően unalmas, hogy egyes országok – különösen, amelyeket nem érintenek a bevezetendő szankciók – folyamatosan azon ügyködnek, hogyan szívassák meg az oroszokat. Az oroszokat? Nem, azokat az EU-tagállamokat, melyeket igen érzékenyen érintenek egyes intézkedések.

Borítóképen: Paksi Atomerőmű, Magyarország (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Rovács Barna (Rovibroni), licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Lapértesülések szerint az új pakkban bővítenék az energiaszektort érintő korlátozásokat, továbbá megtiltanák a nukleáris energia, illetve a fűtőanyagok terén való együttműködést Oroszországgal. Tiltás alá esne a gyémánt-, illetve az acélimport, valamint a cseppfolyós gázból készült termékek is. Az embargó kiterjedne a szoftverek és a csúcstechnológia exportjára, illetve orosz vízijárművek nem használhatnák az európai kikötőket, valamint orosz tévécsatornák sem sugározhatnának az EU-ban – írja a vg.hu.

Egészen elképesztő, hogy azok a kelet-európai országok, amelyek nem rendelkeznek orosz technológiára épülő atomerőművekkel folyamatosan azon fáradoznak, hogyan iktassák ki ezt más, a térségben található országok energiamixéből!

Mert bizony ezeket az intézkedéseket a balti-államok, illetve Lengyelország szorgalmazza. Javasoljuk nekik, hogy mint önálló entitások, vezessék be ezeket az intézkedéseket maguk, tagországi szinten, de egyszer és mindenkorra jobb lenne, ha leállnának azzal, hogy más EU-tagországok kontójára találjanak ki újabb szankciókat!

Vagy mondjuk a lengelek a kelet-európai atomerőművek leállása ellenében vállalják, hogy nem termelnek ki több szenet, és – természetesen – nem importálnak Oroszországból. Nos, milyen ajánlat?

És senki se feledje, hogy az orosz nukleáris alapanyagokról történő leválásnak egyetlen értelme van, méghozzá az, hogy amerikai alapanyagokat szerezzenek be az érintett országok… Csak nem lehet, hogy egyes országok az USA ügynökeként járnak el?

Ajánlott Cikkek