Magyarság Történelem

Akit Szenteste akasztottak – Vitéz Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékezete

Vitéz Bajcsy-Zsilinszky Endre Kálmán (Szarvas, 1886. június 6. – Sopronkőhida, 1944. december 24.) magyar politikus, újságíró, kivégzett nemzeti ellenálló.

A békéscsabai evangélikus gimnáziumban, majd a kolozsvári jogi karon folytatta tanulmányait, jogi doktorátust szerezve. Ezután bevonult a bécsi huszárezredhez. 1911 májusában családok közötti viták nyomán nézeteltérésbe keveredett Áchim L. Andrással, a Magyarországi Parasztpártot megalapító politikussal, akit Bajcsy-Zsilinszky Endre és testvére, Zsilinszky Gábor, Áchim lakásába behatolva, egy verekedéssé fajult szóváltás közben két pisztolylövéssel halálosan megsebesített. Az esetet önvédelemnek minősítették, a bíróság felmentette.

1914-ben Bajcsy-Zsilinszky azonnal frontszolgálatra jelentkezett, huszártisztként kitüntetésekkel elismert hősi helytállást tanúsított. 1918-tól az ellenforradalmi szervezkedésekhez csatlakozott, a Tanácsköztársaság fogságába került, de megszökött. A berendezkedő Horthy-rendszerben politikusi, országgyűlési képviselői és újságírói szerepekben terjesztette nemzeti és fajvédő nézeteit. A világháború éveire élesen német- és náciellenes nézeteket kezdett képviselni, aktívan szervezkedett a náci befolyással szemben. A német bevonulás napján. 1944. március 19-én a Gestapo emberei tartóztatták le az ellenálló Bajcsy-Zsilinszkyt, a magyar kormány nyomására viszont szabadon engedték. További, nyilasokkal szembeni egységfrontos szervezkedése miatt ez év november 23-án ismét elfogták, a nyilasok börtönébe került, 1944. december 24-én a sopronkőhidai börtönben felakasztották.

források : mandiner.hu arcanum

Ajánlott Cikkek