Erdély Hírek

Akkreditált agrármérnöki képzés indul Sepsiszentgyörgyön a Sapientián

Végre nem háborús hírek hanem egy szép siker az egyetemnek és a gyönyörű háromszéki városnak. Az egyetem vezetői bíznak abban, hogy az akkreditáció megszerzésével a közösség bizalma is megnő az egyetem iránt.

borítókép : https://ms.sapientia.ro/hu Sapientia Sepsiszentgyörgy

A sok rossz hír között végre valami jó: megszerezte az akkreditációt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Sepsiszentgyörgyön működő agrármérnöki szaka. Egy 2015 óta tartó folyamat végére került pont idén február 27-én, amikor is a Román Felsőoktatási Minőségbiztosítási Ügynökség (ARACIS) akkreditálta a szakot.

Erdély egyetlen magyar nyelvű agrármérnöki képzése 2015-ben indult. Az első évfolyam 2019-ben zárta tanulmányait, a 15 végzős diák közül 11 sikeresen államvizsgázott, a többiek a következő évfolyammal zárkóztak fel. 2020-ban tíz hallgató vizsgázott sikeresen, 2021-ben kilenc diák szerzett oklevelet. A végzősök többsége a szakmában dolgozik – sorolta eddigi számaikat Nyárádi Imre István, dékánhelyettes, a sepsiszentgyörgyi tanulmányi központ igazgatója. Mivel Sepsiszentgyörgy egy viszonylag új helyszíne az egyetemnek, reméli, hogy az akkreditáció megszerzése után a közösség bizalma is megnő.

Az egyetem jövőt tervez Sepsiszentgyörgyön: 2024-ig szeretnék elnyerni az önálló státust, és amint lehetségessé válik, benyújtanák az erdőmérnöki szak akkreditációs kérelmét is. Jelenleg zajlik a Sapientia EMTE sepsiszentgyörgyi kampuszának tervezése, legjobb esetben ősszel elkezdődhet az építkezés.

További részletek a Székelyhon-on.

Ajánlott Cikkek