Hírek

Áll, mint Katiban a gyerek??? Hogyan? Megfejtjük!

Aki gyereket nevel, az rögtön érteni fogja, hogy miképp alakult ki ez a mondás. És aki nem nevel gyereket? Nos, ő, ők is érteni fogják, bár igen meglepő a megfejtés!

Borítóképen: Jó kiállású pelenkás

Biztosan te is hallottad már, ha mástól nem, a barkácsoló fatertől vagy a valamilyen munkára szerződtetett mestertől, amikor kész volt egy munkával, hogy;

“Na, ez áll, mint Katiban a gyerek!”

Na de mit is jelent ez? Ki az a Kati? Miért áll benne a gyerek?

Nos, a gyereknevelés egyik csodás pillanata az, amikor a kis lurkó végre nemcsak kúszik-mászik, hanem feláll, és el is indul. Ennek először mindenki nagyon örül. Aztán a boldog szülő szembesül azzal, hogy egyméteres magasságon belül nem helyezhet el fontos és/vagy törékeny dolgokat. Sőt, gyakorlatilag nem veheti le a gyerekről a szemét, mert bármelyik pillanatban csinálhat olyat, amit anyu vagy apu nagyon nem szeretne. Belakja az egész lakást, és mivel roppant kíváncsi, mindent ki akar próbálni.

Na de mi van akkor, ha a szülő nem ér rá, mert valami dolga akad, amitől nem tud minden másodpercben odafigyelni?

A Magyar néprajzi lexikon szerint ilyen volt a Kati

Ilyenkor jön a járóka, a bébikomp és más modernebb eszközök, bár, van, aki eléggé idióta dolgokat is megenged magának.

A régiek is rájöttek, hogy valamit ki kell találni, mert dolog volt a háznál, és nem volt mindig egy ember, akinek kizárólag a bébicsőszködés lett volna a feladata. Készítettek hát változatos formájú és anyagú alkalmatosságokat, amelyekbe beállították a gyereket, és meg volt oldva a probléma.

És hogy jön ide Kati? Hát valószínűleg…

Megszemélyesítették az eszközt, amely kvázi bébicsőszként működött, és így lett a neve Kati.

Ajánlott Cikkek