Hírek

Állami Duma: önrendelkezési jog, melyet az ENSZ alapokmánya rögzít

Azt pontosan tudjuk, hogy az Egyesült Államok, valamint szövetségesei előre bejelentették – ahogy Kijev is – a népszavazások eredményét nem fogadják el. Érthető az ok, nem is kell különösebben kifejteni. Washingtonból nézve Oroszország agresszióval szerzi meg Ukrajna területeit. De hogy látják mindezt Moszkvából?

Borítóképen: Donbász régiójának térképe (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Goran_tek-en, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Nem mellékes kérdés, ugyanis a továbbiakat az határozza meg – legalábbis orosz oldalról -, hogy milyen jogi státusza lesz a népszavazással érintett területeknek. Ezt pedig az határozza meg – legalábbis orosz oldalról -, hogy Moszkva milyen jogi alapokat tekint mérvadónak.

Oroszország tisztában van saját döntéseivel, és nem szabad megijednie. Erről Vjacseszlav Volodin, az Állami Duma elnöke szeptember 23-án írt a Telegram csatornáján.

Így reagált a legutóbbi, Moszkva elleni uniós fenyegetésekre a donbászi népszavazásokkal kapcsolatban. Hangsúlyozza, hogy az EU nyolc évig nem vette észre a térség lakosai elleni népirtást, és nem gondolt a biztonságukra.

A Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok, Zaporozsje és Herszon régió lakóinak önrendelkezési joguk van, amelyet az ENSZ Alapokmánya is rögzít

írja.

Ajánlott Cikkek