Hírek

„Államosítás” és Helyezkedés az ukrán bankszektorban

Úgy tűnik, Kijevben elérkezettnek látják az időt arra, hogy minél több vagyonelemet söpörjön be az állam. Van, akit hazaárulás vádjával tüntetnek el a „rendszerből”, vannak, akiket a szankciós listára való hivatkozással. A címben azért szerepel idézőjellel az államosítás, mert most még csak egyes bankok szankciók alá tartozó tulajdonosainak vonták meg bankjaik vonatkozásában megfosztják attól a jogtól, hogy hogy rendelkezzenek bármely eszköz, készpénz és pénzügyi eszközök felett.

Borítóképen: 2015-ös 500 hrivnya (új minta) előlap (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Machachacka, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Az idézőjelről még egyszer: azért használtuk mégis az államosítás kifejezést a címben, mert bizony azok a bankok, amelyeknél a teljes tulajdonosi kör érintett, nyilván az állam, vagy egy állami szervezet veszi át az irányítást, ezzel valójában az állam, vagy az állami szervezet gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

Azok a bankok pedig, ahol nem érintett a teljes tulajdoni hányad, vagy az állam képviselője kerül be helyette, vagy pedig a nem szankcionált, megmaradó tulajdonosok gyakorolhatják a tulajdonosi jogokat – akik nyilván ezek után „hűségesküt” tesznek a kormánynak.

Az pedig lehet, hogy csak a soros fura fintora, hogy az egész az 1947-es „kékcédulás” választások utáni magyarországi eseményekre emlékeztet, mikoris ’47 decemberétől miniszterelnöki rendelettel a jóvátétel idejére állami kezelésbe kerültek a legnagyobb nehézipari üzemek, majd egy 1948. március 25-én – a legnagyobb titokban tartva a tervet! -, rendeleti úton államosították a száznál több munkavállalót foglalkoztató üzemeket.

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) 25-0005 / 73702 számú belső dokumentuma – melyet Katerina Rozskova, az NBU elnöke írt alá és a Sztrana hivatkozik rá – hivatkozva a Nemzetbiztonsági és Honvédelmi Tanács határozataira a szankciókat és egyéb korlátozásokat három bank részvényesei ellen vezették be.

  • Alfa-Bank,
  • Első Befektetési Bank,
  • Bank Forward.

Ide tartozik a “vagyonzárolásnak” nevezett szankció, amely megfoszt bizonyos személyeket/szervezeteket attól a jogtól, hogy rendelkezzen bármely eszközzel, készpénzzel és pénzügyi eszközökkel.

„Figyelembe véve azt a tényt, hogy a magánszemélyekkel – egyes bankintézetekben jelentős részesedéssel rendelkező tulajdonosokkal – személyes szankciókat és befolyásoló intézkedéseket alkalmaztak szavazati jog használatának tilalma formájában, hangsúlyozzuk, hogy az egyes bankokban jelentős részesedéssel rendelkező tulajdonosok. a bankintézeteknek nincs joguk ezen intézmények vagyonának használatára és elidegenítésére / olyan cselekmények végrehajtására, amelyek tartalmilag azonosak a feletti rendelkezési jog gyakorlásával” – hangsúlyozza az NBU 25-0005/73702 számú levele.

A történetnek van több érdekessége is. Ezek szerint tehát – miközben az ukrán vezetők követelték a nyugati országokban lefoglalt orosz vagyonok értékesítését, és Ukrajnába való juttatását – ők maguk, saját országukban nem tettek semmit… Itt valaminagyon nem kerek!

Ami pedig az Ukrán Nemzeti Bank jelenlegi elnökét illeti, ő úgy került elnöki pozícióba, hogy önmagát nevezte ki!

Ugyanis a korábbi elnök Kirill Sevcsenko bejelentette lemondását, így jogkörei az akkori elsőhelyettesre, Katerina Rozskovára szálltak, aki aztán gyorsan ki is nevezte magát elnöknek, pedig Sevcsenko távollétében korábban az érdemi munkát a két elnökhelyettes egyike látta el: Jurij Heletij vagy Jaroszlav Matuzska.

Ez október 6-án történt, és akkor az volt a „mondás”, hogy az Oschadbank volt elnökét, Andrej Pisnijt nevezi ki a Nemzeti Bank új elnökévé, de ez azóta sem történt meg.

Szintén október 6-án derült ki, hogy az Ukrgasbankból 2014 és 2019 között 206 millió hrivnyát vontak ki jogosulatlanul. Kell mondani, hogy nemsokára kiderült, Sevcsenko külföldön „gyógykezelteti magát”, és jött is a lemondás…

És azt vajon kell mondani, hogy korábban Kirill Sevcsenko szerkezeti reformja és az NBU alelnökei közötti osztályok átcsoportosítása után Rozskovát eltávolították a szabályozó kulcsfontosságú területeiről – például a bankfelügyelet alól?

Hát igen, úgy tűnik, az új seprő jól seper, így nem is olyan fontos más elnököt találni…

Ajánlott Cikkek