Hírek Kárpátalja Vélemény Vélemény-cikkeink

Állítsátok meg Bandera hordáit!

A Kárpátinfo.net, illetve a Kárpáthír.com is közölte, hogy hétfőre virradó éjszaka ismeretlen tettes(ek) magyarellenes, durva fenyegetést mázolt(ak) Péterfalván a községházára. A fordítás szerint „Kárpátalja az Ukrajna, eljövünk értetek.” Mindezt a Jobb Szektor nevű szélsőségesen nacionalista szervezet nevében.

Sztepan Bandera, zsidók és ukránok tízezreinek elpusztításáért felelős, a nácikkal kollaboráló ukrán ultranacionalista a II. Világháború idejé. Bővebben ITT!

A mostani nem az első fenyegetés, és – sajnos… – arra lehet számítani, hogy nem is az utolsó… Igen, erőszakos egyének mindenütt vannak, és olyanok is, akiket valamiért nem kezelnek elmegyógyintézetekben, de hogy mindez egy állam támogatásával történjen, az már bizony nagyon nincs rendjén!

Ma, a XXI. században újra a XX. századot akarják újra játszani???

Európa itt kell, hogy lépjen, itt kell, hogy beavatkozzon, és itt kell skandalumot kiáltani, nem pedig ott, ahol egyszerűen csak a nemzeti érdekek artikulációja történik meg törvényes keretek között!

És meg kellene hallani végre azokat a hangokat, melyek segítségért kiáltanak, és szelíden, az erőszakra nem erőszakkal, hanem emberi szavakkal reagálnak. Így tett Péterfalva község is a település közösségi oldalán:

„Sajnos, az erőszak, a nacionalizmus nem egy távoli fogalom, amiről eddig csak a televízióban hallhattunk. Begyűrűzött térségünkbe is, amint a képen látható. December 13-ról 14-re virradó éjszaka valaki vagy valakik a falra firkálva kifejezésre juttatták, mit gondolnak rólunk, magyarokról, illetve Kárpátalja nemzeti hovatartozásáról. Az Isten irgalmazzon nekünk, hogy békességben tudjunk továbbra is itt élni, testvéri szeretetben a többi nemzetiséggel, a Mindenható óvjon meg minket a további atrocitásoktól!”


Az ukrán szélsőjobboldali Szvoboda párt tüntetése, elől Sztepan Bandera arcképe

Közben – érthető módon! – egyre feszültebb a magyar-ukrán viszony, Szijjártó Péter közösségi oldalán azt írta, Kijev a legsötétebb, szovjet időket idéző eszközökkel félemlíti meg polgárait. A külügyminiszter arra reagált, hogy sajtóértesülés szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat hazaárulással vádolja az Ungvárhoz közeli Szürte képviselőit, amiért egy testületi ülés után elénekelték a magyar himnuszt is.

A kormánypárt európai parlamenti képviselőcsoportja közben a testület elnökéhez, David Sassolihoz fordult, mert Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő felkerült az „Ukrajna ellenségeit” listázó Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet honlapjára.

Érteni lehet, elfogadni viszont soha, azt az „európai” gondolkodást, ami Kelet-Európát gyarmatként kezeli, polgárait pedig csak egy eszköznek ahhoz, hogy a kétkezi munkát elvégezzék távol-keleti árakon. Mert – ha jobban belegondolunk- a kelet-európai országok között feszülő ellentétek fölötti „elegáns” elnézés ezt a gyalázatos rabszolgatartó magatartást szolgálja…

Most azonban arányt tévesztettek, nem veszik észre, hogy a feszültség elérte azt a robbanásveszélyes szintet, amit lehet, hogy egy „apróság” rövidesen berobbant!

Állítsátok meg Bandera hordáit!

Ajánlott Cikkek