Sokaktól lehet hallani, hogy az önrendelkezés (de még egy bármilyen kis mértékű autonómia is!) csak álom. Nos, a helyzet úgy áll, hogy ha valamire álomként gondolunk, akkor az is marad… De vannak ám példák, amik azt mutatják, hogy nem feltétlen kell ennek így lennie!

A minap akadt kezembe egy szerről fordított könyv, melyet Szrgya Popovics szerző, az Otpor! (Ellenállás!) nevű mozgalom egyik vezető személyisége írt, Útmutató a forradalomhoz címen. Nem kell megijedni, a címmel ellentétben a könyv lényeges mondanivalója az, hogy erőszakmentesen is komoly eredményeket lehet elérni! És más út nincs is, a fegyverek, és más középkori módszerek ma már nem jelentenek megoldást.

A könyv sokaknak magyarázatot adhat nem várt események mozgatórúgóira

A könyvben így ír arról, hogyan lehet békés eszközökkel olyan eredményeket elérni, ami erőszakkal csak a külvilág ellenszenvét váltaná ki, így viszont a külvilág támogatóként jelenik meg.

Fontos a nagy álom (pl. egy diktátor megbuktatása, társadalmi igazságtalanságok megszüntetése stb.), de lépésről lépésre kell haladni. Először egy – viszonylag – könnyen megvalósítható harcot kell választani, amivel sok támogatót szerezhet egy mozgalom. A könyv többek közt példaként hozza az izraeli Itzik Alrovot, aki az országban uralkodó rablókapitalizmus, és magas lakhatási költségek ellen akart harcolni, de nagyon okosan először a túró egekbe szökő ára ellen hirdetett tiltakozást. Mivel a túrót nagyon szeretik az izraeliek, rengetegen Alrov mellé álltak, bojkottot hirdettek, és végül győztek. És miután az emberek megtapasztalták a győzelem ízét, jöhettek a komolyabb küzdelmek, a lakhatási költségek elleni tiltakozás.

A vége az lett, hogy az akkori kormány megbukott, utódja pedig csak úgy nyerhette meg a választásokat, és tarthatta meg hatalmát, ha a tiltakozások miatti elégedetlenséget felszámolja, azaz enged az Alrov által elindított mozgalom nyomásának. Talán nem kell magyarázni a párhuzamot, mindenki előtt világos, hogy mi folyik Erdélyben a Partium-ban, vagy éppen délen, északon, avagy keleten…

A következtetést az olvasóra bízom, de egy fontos dologra még fel kell hívnom a figyelmet, melyet szó szerint idézek a könyvből:

“Ne feledd, egy erőszakmentes küzdelemben egyetlen fegyvered, ha sokan vagytok.”

Ajánlott Cikkek