Vélemény Vélemény-cikkeink

Amerika csodálkozik, és menekít!

A csodálkozás persze csak színpadi alakítás, a kimenekítés meg egyenesen kamu. Az elmúlt hetekben az USA és a NATO erőinek afganisztáni kivonulása után sorra jelennek meg olyan kijelentések felelő amerikai vezetőktől, amiben úgy tesznek, mintha nem számítottak volna arra, hogy a kivonulás után a tálibok szinte azonnal átveszik a hatalmat. Most pedig bejelentették, hogy kimenekítik híveiket az országból. Kimenekítés? Ja, nem, csak azoknak a begyűjtése, akik talán tehenének valamit a Talibán térnyerése ellen…

Borítóképen: Itt éppen a brit katonák lépnel le… (forrás: dehir.hu)

Hát így állunk! Az Egyesült Államoknak mintha érdekében állna a minél nagyobb galiba a térségben. És közben megy a nagy csodálkozás, meg a „kimenekítés”. Azért az megérne egy komolyabb beszélgetést, hogy miért láttuk előre mindazt, amit – legalábbis a „bemondások” alapján – a sokkal több információ birtokában lévő katonai, politikai szakértők!       

Itt a bizonyíték, egy 2021 április 15-én megjelent cikkünkből idézve:

„Pedig a tálibok már így is egyre nagyobb területet uralnak, saját rendfenntartást, adóhatóságot, azaz teljes államgépezetet fenntartva az általa elfoglalt területeken. Nem nehéz elképzelni, hogy mi következik, hiszen a NATO Eltökélt Támogatás nevű missziója – ami egyébként csak támogatást adott az amerikaiaknak – szintén kivonul…”

A teljes cikk megtekinthető ITT!

Végtelenül naiv az, aki azt gondolja, hogy Washingtonban nem tudták előre, hogy mi következik! Az egész egyszerűen elképzelhetetlen, hogy dollár milliárdokból fenntartott intézmények így benézzenek valamit… Figyelem! Általános nézet az, hogy amit ma Washingtonban nem tudnak, az nincs is – és ez egyáltalán nem túlzás! Maradjunk annyiban, hogy előre tudható volt a történet, viszont akkor komoly magyarázatra szorul, hogy miért csak most kezdik kimenteni híveiket…

És vajon itt kikről van szó? A katonákról, a politikusokról, vagy a civil lakosságról? Esetleg mindegyikükről? Utóbbi egyáltalán nem valószínű, mert az több millió embert jelentene, és ez nyilvánvalóan lehetetlen. Katonákról? Az nem lenne jó, mert így is a béka segge alatt van a morál, ha pedig lehetőséget kínálnak a kvázi dezertálásra, az nem lenne jó üzenet! Ezért ez se valószínű. Így maradnak a politikusok, és segítőik, akik viszont így hatalmi vákuum-ot hagynak maguk után, amit a Talibán kitölt, mint a gáz a rendelkezésre álló teret!

Minden valószínűség szerint tehát katonai szakértőkről van szó. A „katonai szakértők” persze csak a hivatalos szleng, valójában ezek speciális egységek tagjai, ügynökök, mesterlövészek, és más speciális feladatokat ellátók. Javarészt egyébként amerikai állampolgár, akik valójában csakis azért tartózkodnak Afganisztánban, mert katonai, hírszerzői feladatokat látnak el. Így valójában ez a nagy megmentés csak a csapatkivonás része, mert ugye kár lenne azokért, akiket szükség esetén a keleti nagy katyvaszban akár máshol is lehetne alkalmazni, ha arra szükség van (azaz, ha az Egyesült Államok érdeke azt kívánja…).

A hősi mítosz építése tehát elindult, arról meg mintha senki nem akarna hallani sem, hogy a bevonulás sem volt feltétlen jó ötlet, de ha már megtörtént a mostani kivonulás még nagyobb hiba, ráadásul olyan hiba, ami százezrek, sőt milliók életét veszélyezteti!

Sürgősen felejtsük el, hogy kimenekítés zajlik, az meg végképp nem hiteles, amikor kerekre nyílt szemekkel csodálkoznak olyan katonai szakértők, akik minden információ birtokában voltak a döntés idején is!

Persze a katona az katona, parancsot teljesít, de azért olyan parancs ne legyen már, hogy hazudjanak az egész világ arcába!

Ajánlott Cikkek