Hírek

Amerika: Fenyegetőzés után satufék a genfi csúcson

Bár senki nem várt áttörést a genfi orosz-amerikai találkozótól, de úgy tűnik, hogy elkezdődött egyfajta párbeszéd. Ez alapvetően nagy eredménynek tekintendő az előző időszak kölcsönös üzengetései után, hiszen most mintha látszana a szándék arra, hogy a felek meg akarják érteni a másik álláspontját. Különösen az Egyesült Államok részéről érdekes ez a fajta visszakozás, az orosz fél mintha nagyobb tempóban szeretne haladni.

Borítóképen: Wendy Sherman amerikai és Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes Genfben 2022. január 10-én (forrás: Alekszaj Vitvitszki / Szputnik vis AFP)

Nyolc órán át tárgyalt Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes és Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes. A két „öreg róka” már nem először találkozik, és annak, hogy éppen ők egyeztettek az már önmagában is bizakodásra adott okot. Mindkét diplomatára jellemző ugyanis, hogy szakmai alapon közelíti a kérdéseket, az érzelmi szempontok náluk nem igazán játszanak.

Persze ennek megvan az a hátulütője is, hogy komoly eredmény nem születik, de az a feltevésünk, hogy ezt – legalábbis ebben a fázisban – senki nem is várja.

„Az Egyesült Államok őszinte, nyílt megbeszélést folytatott Oroszországgal az ukrajnai válságról.”

A szokásos udvariassági formulán kívül a Wendy Sherman által közölt mondatnak tényleges jelentősége van:

Ez a tárgyalás a két fél álláspontjának részletes ismertetése volt, így azt gondoljuk, hogy a továbbiakban már ezen az alapon fognak feljebb – előbb külügyminiszteri, majd elnöki – szintre emelkedni a tárgyalások.

A holnapi Oroszország-NATO csúcsra azért üzen az amerikai külügyér, mondván, hogy Washington senkinek nem fogja megengedni, hogy aláássa a NATO „nyílt ajtó politikáját”, ami annyit tesz, hogy nem támogatja egy olyan dokumentum aláírását, ami kizárja Ukrajna NATO-csatlakozását, és általában is elfogadhatatlannak minősített orosz biztonsági javaslatokat.

Ez tehát meghatározza az alapot holnapi a moszkvai küldöttség és az euro-atlanti szövetség tárgyalásaihoz, ahol – ezek után – csakis arra számíthatunk, hogy ott is ismertetésre kerülnek az álláspontok.

„A tárgyilagos, szakszerű megbeszélésnek önmagában jók a kilátásai, ugyanakkor a fontos kérdések rendezetlenül maradtak. Nem látjuk, hogy az amerikai fél számára sürgető volna ezek rendezése a nekünk megfelelő módon.”

Ezt már Rjablov nyilatkozta, és sokkal érdekesebb, ugyanis ez egy nem is olyan gyenge célzás arra vonatkozóan, hogy;

Az Egyesült Államoknak érdeke fenntartani a feszültséget Európa keleti felén, ezért egyáltalán nem érzik sürgősen megoldandónak a problémát…

Ezzel egyben üzent Ukrajnának is, hiszen amíg a tárgyalások nem vezetnek eredményre, addig az orosz fenyegetés biztosan megmarad, és a vörös vonalak sem fognak változni! Ez pedig hosszabb távon nem más, mint Ukrajna kivéreztetése, ugyanis az IMF-től és más nemzetközi pénzintézetektől kapott pénzek egy jelentős része hitel, amit valamikor vissza is kellene fizetni…

És már csak azért sem sietős Amerikának, mert az orosz fenyegetés fenntartása is igen drága mulatság. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy amíg az olaj és a gáz ára olyan magasságokban van, mint most, addig a finanszírozással aligha lesz problémája a Kremlnek!

Ajánlott Cikkek