Hírek

Amerika megeszi a világot…

Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államoknak nem csak egyféle módszere létezik arra, hogy a világ ura legyen/maradjon. Nem csak katonai erő tekintetében, hanem pénzügyi eszközök használata terén is tetten érhető az a borzasztó asszimmetria, ami sokakat – köztűk minket is – kifejezetten bosszant. Miről van szó? Ha nagyon leegyszerűsítjük, arról, hogy az Egyesült Államok korlátlanul fogyaszthat, és korlátlanul eladósodhat, mégsem kopogtat semmilyen nemzetközi szervezet a pénzügyminiszter ajtaján azzal, hogy „most már ezt tessék befejezni!”…

De nézzük meg, hogy milyen események alapján állítjuk, hogy az USA egész egyszerűen kieszi a világot minden létező tartalékából! A közgazdák örömködnek, mondván, hogy az Egyesült Államok gazdasága látványosan kijött a gödörből, hiszen az év utolsó három hónapjában minden bizonnyal éves szinten több, mint 7%-kal bővül a gazdaság.

Ez azt jelenti, hogy immár bőven a 2019-es szint felett teljesít a gazdaság, a teljesítmény legfőbb összetevője pedig nem a termelés, hanem a fogyasztás. De hogy van mindig mindenre pénze az Egyesült Államoknak?

Az USA GDP arányos költségvetési hiányaa (forrás: tradingeconomics)

Az ábra a hiány mértékét mutatja a nemzeti össztermék százalékában.

A hiány most olyan ~130% körül van, ami annyit tesz, hogy ha az ország minden bevételét csakis és kizárólag a hitelek törlesztésére fordítaná, akkor 475 nap alatt tudnának törleszteni. Figyelem, se kaja, se ruha, se egészségügy, se oktatás, kizárólag törlesztés!

Pedig létezik egy úgynevezett költségvetési hiány plafon, ami fölé nem mehet a hiány, ha mégis így lenne, akkor az állami kifizetéseket azonnal le kellene állítani. Igen ám, de amikor ezt elérik, évről évre magasabbra helyezik a lécet, és minden mehet tovább. Ha megfigyeljük az ábrát, pontosan látható, hogy az elmúlt 50 évben (!!!) egyedül Bill Clinton elnöksége alatt csökkent némileg a GDP-hez mért hiány…

Szóval korlátlanul lehet nyomtatni a dollárt, és az – bár veszít értékéből – közel sem bukik akkorát, mint ha ugyanezt bármely más ország, vagy gazdasági térség tenné. Mi lehet ennek az oka?

Amikor az aranydeviza-standard rendszer megszűnt (1971-ben éppen az USA rúgta fel azt a rendszert, ami a dollár korlátlan aranyra válthatóságát garantálta) szinte az egyetlen állam az Egyesült Államok volt, ami megtartotta arany-fedezetét, és a mai napig is a legnagyobb tartalékkal bír.

De nem is ez a lényeg, hiszen ma már formálisan sem létezik az arany-standard, hanem az, hogy a világ semelyik másik országa nem teheti meg azt, amit az Egyesült Államok. Nézzük csak meg, hogy micsoda komoly bajok voltak Európában, amikor a görögöket kellett megmenteni, és mindenki pénzügy csődről beszélt!

Az euró-zóna GDP arányos költségvetési hiánya

Pontosan látható, hogy a GDP 80-85% körül volt az euró-övezet hiány, ami messze-messze alacsonyabb az USA-ban mértnél, ráadásuk a 2010-es években aztán volt egy masszív csökkentés is.

Na de következzen most a lényeg!

A nagyobb amerikai kikötők idén csaknem 20 százalékkal nagyobb konténerforgalmat bonyolítottak, mint 2019-ben, még akkor is, amikor a nagy európai kikötők, például Hamburg és Rotterdam volumene nagyjából stagnál vagy elmarad a 2019-es szintektől.

“Kiszorítjuk más országok fogyasztóit? Valószínűleg. Az amerikai fogyasztók a költségvetési politika eredményeként sokkal nagyobb vásárlóerővel rendelkeznek, mint máshol. Európa ennek következtében jövőre stagflációs forgatókönyvbe kerülhet.”

Ezt Aneta Markowska, a New York-i Jefferies vezető pénzügyi közgazdásza mondta, és ebben a pár mondatban pontosan azt foglalta össze, amit mi fentebb leírtunk.

De figyelem! Mi a következmény? A világ más részein áruhiány, az ellátási láncok zavarai, és infláció… Megérkeztünk…

Amerika tényleg kieszi világot javaiból!

Ajánlott Cikkek