Hírek

Amerika szerint hazudik Moszkva, az észtek pedig a támadás módját is tudják!

A BBC egy magas rangú tisztviselőre hivatkozva azt írja, hogy Oroszország a közleménnyel ellentétben 7.000 további katonát vezényelt az ütközőzónába. Joe Biden amerikai elnök szerint „nincs rá bizonyíték”, hogy az orosz katonák valóban visszaindultak volna az eredeti állomáshelyeikre, Putyin viszont kitart állítása mellett, miszerint, igenis visszavonulnak katonái.

Borítóképen: (forrás: http://www.kremlin.ru/events/president/news/62275/photos via commons.wikimedia.org, szerző: Пресс-служба Президента Российской Федерации, licenc: CC BY 4.0)

Az igaz ugyan, hogy mindenki a tárgyalás fontosságát hangsúlyozza, de közben a süketek párbeszéde megy – legalábbis a nyilvánosság előtt. Putyin kifejezte tárgyalási szándékát, erre viszont még nem jött válasz. Azt gondolnánk ugyanis, hogy most a Nyugatnak kellene egy javaslattal előjönnie, hogy mikor, hol és milyen formátumban zajlanának a tárgyalások.

Ez már csak azért is fontos lenne, mert a Normandiai Formátum elvileg ugyan működik, Németország, Oroszország, Ukrajna és Franciaország részvételével (bár nincs hír arról, mikor tárgyalnak a felek), ugyanakkor ezt mindenképpen ki kellene egészíteni minimum a NATO-val és az Egyesült Államokkal.

A Reuters arról számolt be, hogy az Észt Külügyi Hírszerző Szolgálat tudomásuk szerint olyan információhoz jutott, miszerint Oroszország nem egy átfogó, lerohanásszerű hadműveletre készül, hanem több kisebb, ámde összehangolt támadásra, melyek Ukrajna stratégiai pontjainak lerohanását, valamint a kulcsfontosságú infrastrukturális létesítmények rakéta-támadását jelentheti.

“Jelenleg az a véleményünk, hogy elkerülnék a nagyobb lélekszámú városokat, mivel ezeknek az ellenőrzéséhez sok katonára van szükség. Arról azonban nincs világos elképzelés, hogy az orosz csapatok végül melyik lehetőséget választják” – írják.

“Ha Oroszország sikeres lesz Ukrajnában, az arra ösztönözné, hogy az elkövetkező években növelje a Baltikumra nehezedő nyomást. A háborús veszély lebegtetése Putyin fő politikai eszközévé vált” – ezt is elmondta Mikk Marran, az Észt Külügyi Hírszerző Szolgálat főigazgatója.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy Putyin magatartásának oka nem feltétlenül militáns természete, hanem az is nagyban hozzájárul a katonai nyomásgyakorlás erőltetéséhez, hogy a Nyugat egyévként nem hajlandó tárgyalni Oroszországgal.

Hogy mi az igazság? Ezt csakis egy esetben tudnánk meg; ha tényleg bekövetkezne egy támadás, az a Nyugatot igazolná (a magunk részéről nagyon nem szeretnénk háborút!), de amennyiben mégsem ez történik, a Kremlt még mindig vádak érhetik a kialakult feszült helyzet miatt…

Ajánlott Cikkek