Hírek

Amerika úgy távozott Afganisztánból, mint a besurranó tolvaj…

Az éj leple alatt, az afgán hatóságok értesítése nélkül hagyta el Bagram katonai támaszpontját az Egyesült Államok hadereje. A sietve távozó katonák miatt fő az afgánok feje, mert rengeteg eszközt hátra hagytak, de ezek nagy része használhatatlan, vagy máris a tálibok kezére került. Pedig igencsak hamar várható egy komoly támadás a felkelők részéről, és tartani lehet tőle, hogy az afgán erők a NATO és Amerika támogatása nélkül nem tudja megvédeni a támaszpontot!

Borítókép: Bagram (forrás: indianexpress.com)

20 év után úgy távoztak az amerikai katonák, hogy rengeteg járművet hagytak maguk után, de az indítókulcsokat magukkal vitték, mielőtt még az utolsó lekapcsolta volna a lámpát… Azt nem tudni, hogy mi volt a nagy sietség oka, de tudni lehet, hogy a tálibok erősen készülnek a támaszpont elleni támadásra. Lehet, hogy a még ott maradt személyzet már nem tudott volna érdemi ellenállást kifejteni, és nem akarták kockáztatni a katonák életét? De akkor hogyan hagyják hátra az afgánoknak, akik még annyi erőt sem képesek kifejteni, mint az amerikaiak?

Teljesen jogos az afgán vezetés felháborodása, hiszen most olyan helyzetbe kerültek, ami alapesetben nem volt benne a kivonulási tervben, és így nem is igen készülhettek fel rá! Persze még az is lehet, hogy az Egyesült Államok így reagálta le azt a tényt, hogy az afgán vezetés már évek óta titkos egyeztetéseket folytat Kínával, és ez valamiféle büntetés. Igen ám, de a Bagram támaszpont ilyen feladása nem csak katonai kérdés, hiszen mint jól tudjuk, az Afganisztánban dúló harcok rengeteg polgári áldozattal járnak!

Egy felsőrangú katonai vezető így fogalmazott a Guardiannak nyilatkozva:

„Amerika nem kérdezett meg minket az idejövetelről és most sem kérdeztek meg minket a távozásról.”

Az afgánok mindössze három napja tudták átvenni a támaszpontot, és még csak meg sem melegedtek, a takarítás még tart, de máris úgy néz ki, hogy támadással kell szembenézniük, így teljesen jogos a felháborodás…

A kérdés csak az, hogy mi lesz ezután, mert a bázis elvesztése országosan is átrendezi az erőviszonyokat!

Ajánlott Cikkek