Hírek

Amerikai energiacégek isszák meg először a levét a szankcióknak -Az orosz urán nélkül elszabadulhatnak az energiárak az USA ban

borítókép illusztráció : https://commons.wikimedia.org Swedish spent nuclear fuel storage concept KBS-3, Uranium in steel rigs, inside a copper canister, bentonite, and 500m bedrock. Picture from exhibition at Äspö Hard Rock Laboratory

Az amerikai áramszolgáltatók szerint az olcsó orosz készletek kulcsfontosságúak ahhoz, hogy az áramárak ne szálljanak el. Az amerikai áramszolgáltatók arra kérik a Biden-kormányzatot, hogy ne szankcionálja az Oroszországból származó uránimportot, amely szerintük kulcsfontosságú a hazai villamosenergia-árak kezelhető szinten tartása szempontjából – írja a Reuters iparági forrásokra hivatkozva.

Az Egyesült Államok Nemzeti Energiaintézete, az amerikai atomenergia-termelő vállalatok kereskedelmi csoportja, köztük a két legnagyobb amerikai közszolgáltató, a Duke Energy Corp és az Exelon Corp, a jelentések szerint lobbizik a Fehér Házban.

Az urán nélkülözhetetlen az atomerőművek villamosenergia-termeléséhez. A reaktorok belsejében tüzelőanyagként használják a turbinákat mozgásba hozó gőzt generáló víz felforralására. Az uránnal működő amerikai atomerőművek csaknem fele Oroszországból és szomszédos Kazahsztánból és Üzbegisztánból származik.

Az Egyesült Államok Energiainformációs Hivatala és a Nukleáris Világszövetség adatai szerint ezek az erőművek az Egyesült Államok villamosenergia-termelésének nagyjából 20%-áért felelősek. Annak ellenére, hogy Texas és Wyoming államban nagy urántartalékai vannak, az Egyesült Államok jelenleg nem állít elő saját uránt.

Az Egyesült Államok és szövetségesei az elmúlt napokban szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben, miután Moszkva megszállta Ukrajnát. A szankciók azonban jelenleg nem terjednek ki az orosz uráneladásokra. Amikor az urán lobbitevékenységről kérdezték, a Fehér Ház egyik tisztviselője azt mondta, hogy az Egyesült Államok kormánya „ meghallgatja az ipar minden kérdését, és továbbra is ezt fogja tenni, miközben intézkedéseket teszünk Oroszország felelősségre vonására. ”

Ajánlott Cikkek