Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

Amerikai fenyegetés – Kínai-orosz megállapodás!

Addig nyitogatja a pofonzsákot az Egyesült Államok, amíg tényleg sikerül összehoznia az oroszokat Kínával. Az világos, hogy egy kétpólusúra egyszerűsített világban egyszerűbb „közlekedni”, de az nem, hogy ez miért jó Washingtonnak…  Ez a bináris gondolkodás egyébként manapság már a mindennapi életben is egyre nagyobb teret nyer (ld.: aki nem fekete, az rasszista), de a nemzetközi politikában talán nem ártana egy kicsit árnyaltabban megközelíteni a problémákat.

Borítókép: Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping Szentpéterváron 2019 június (forrás: privatbankar.hu)

Amerika most azt a gyakorlatot vezette be, hogy ami nem tetszik neki (érsd: érdekei úgy kívánják), annak nekimegy, ahol pedig nincs érdeke, vagy kifejezetten jól jön neki, ha valahol káosz van, azt pedig nem piszkálja. Ennyi, és nem több az amerikai külpolitika (karöltve a biztonságpolitikával…). Ennek szellemében egyazon lendülettel esett neki Kínának és Oroszországnak. Nagyon úgy tűnik, hogy a Biden-adminisztráció ezúttal elszámolta magát…

Mintha nem gondoltak volna arra, hogy a két fenyegetett ország összefog ebben a helyzetben!

Ne feledjük, Kína és Oroszország határosak egymással, kereskedelmi kapcsolataik is elég erősek, katonai/védelmi területen pedig komoly hagyományai vannak együttműködésüknek! Talán nem kapott elég figyelmet, de a formalitáson kívül is nagy jelentősége van annak, hogy a kínai-orosz baráti együttműködés folytatásában állapodott meg Putyin elnök és Hszi Csin-ping. Már csak azért is, mert a megállapodásról nyilatkozva a kínai elnök példaként említette a kínai-orosz együttműködést:

„Pozitív lendületet kölcsönöz a nemzetközi közösségnek egy olyan időszakban, amikor a világ komoly változásokon megy keresztül, az emberiség pedig számos válsághelyzettel találja magát szemben a fejlődés útján. A kínai-orosz együttműködés példát állít a nemzetközi kapcsolatok új fajtája számára.”

Talán elsőre nem teljesen világos, hogy mire gondolt Hszi Csin-ping, ezért érdemes kicsit a nyilatkozat értelmét boncolgatni. A kínai vezető arra célzott, hogy manapság a nyugat az együttműködést kizárólag abban az esetben tartja elképzelhetőnek, ha nem csak a gazdasági érdekek közösek, hanem az ideológiai alapok is azonosak – viszont csakis a nyugat által diktált ideológia lehet a kiindulási alap!

Putyin Oroszországa és Kína márpedig köze sem áll azonos ideológiai alapokon, még akkor sem, ha a nyugat egy skatulyába helyezi el őket, amikor azt mondja, mindkettő elnyomó rezsim. Ez önmagában igaz is lehet(ne), de végtelenül leegyszerűsítő megközelítés. És akkor itt térhetünk vissza a kétpólusú világ problematikájához. Ha egy közösségből pár egyedet kizárnak, erős esély van rá, hogy azok összeállnak saját védelmükben a közösség ellen… Elég egyszerű, ez, nincs nagy varázslás!

Az pedig, hogy május 19-én egy kétoldalú atomenergiai együttműködési projektet írta alá Oroszország és Kína, mindennél többet mond. Ez nem feltétlen veszélyezteti a világ biztonságát, hiszen inkább polgári (energia-termelés) felhasználásról szól az együttműködés, de látni kell, hogy Kínának olyan összegek állnak rendelkezésére atomerőművek építésére, hogy az Oroszország számára már igenis komoly bevételt jelenthet!

Ez pedig nem jelent mást, mint azt, hogy a két gazdaság egymást segítve még nagyobb sebességre kapcsolhat. Ez Kína esetében azt eredményezheti, hogy világelső lesz a gazdaság méretét tekintve, Oroszország esetében pedig azt, hogy sokkal ellenállóbb lesz az ellene gyakorlat-szerűen alkalmazott szankciókkal szemben!

Nem véletlenül került a „lendület” szó Hisz Csi-ping nyilatkozatába… Az Egyesült Államok pedig jobban tenné, ha megpróbálná végre színesben látni a világot, mert most úgy tűnik, fekete-fehér képernyőn nézi!

Ajánlott Cikkek