Hírek

Amerikai gigacsomag megszavazva!

Az amerikai szenátus megszavazta az Ukrajnának nyújtandó katonai és humanitárius segélyekről szóló 40 milliárd dolláros (32 milliárd font) törvényjavaslatot. Ez az eddigi legnagyobb sürgősségi segélycsomag Ukrajna számára.

Borítóképen: Helikopterpénz (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: TGCP, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

A csomaggal az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek összértéke meghaladja az 50 milliárd dollárt, amelyből 6 milliárd dollár biztonsági segítségnyújtásra, például kiképzésre, felszerelésre, fegyverekre és támogatásra fordítható.

A törvényjavaslatot – amelyet a képviselőház május 10-én széleskörű kétpárti támogatással fogadott el – a hét elején kellett volna elfogadni, de a Kentucky állambeli Rand Paul republikánus képviselő megakadályozta a kiadások felügyeletével kapcsolatos vita miatt.

A republikánusok szenátusi vezetője, Mitch McConnell azonban elutasította ezeket az aggályokat, és újságíróknak azt mondta, hogy a kongresszusnak „erkölcsi felelőssége”, hogy támogassa „egy szuverén demokrácia önvédelmét”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy méltatta a segélycsomagot, mint „az Egyesült Államok jelentős hozzájárulását a béke és a biztonság helyreállításához Ukrajnában, Európában és a világban”.

via portfolio.hu

Ajánlott Cikkek