Hírek Vélemény-cikkeink

Amerikai kampány az orosz gáz ellen

Az amerikai Global Energy Monitor jelentése szerint Európa feleslegesen költ nagy pénzeket gázhálózatának fejlesztésére, vagy a megjelölt klímacélokat nem gondolja komolyan. A tanulmány állítása szerint már most sem igazán kihasznált a hálózat, ráadásul energiapiaci szakértők szerint a gázfogyasztás – illetve minden fosszilis energiahordozó – felhasználása meredeken csökken a következő években. Mi áll az ellentmondásos helyzet mögött?

A Global Energy Monitor amerikai cégként lehet, hogy nem pontosan látja az európai folyamatokat, hiszen – ezek szerint – nem veszi figyelembe, hogy például Németország a bezárt/bezárandó atomerőműveket gázra alapozott erőművekkel pótolja, illetve azt sem feszegeti különösebben, hogy keleten Romániában, és Lengyelországban bizony a gáz infrastruktúra fejlesztés komoly lépés lenne a kibocsátás csökkentésére, mert ezekben országokban kirívóan magas a lakossági szénfelhasználás, és nincs ez másként az ipari felhasználás esetében sem.

Márpedig ezek a tényezők jelentősen befolyásolják a gázfelhasználást, és nem véletlen, hogy Európa folyamatban lévő gáz-projektjeinek értéke globális szinten is kiemelkedő jelentőségűek. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a gáz és a kőolaj – vezetékes szállítás esetén – egyazon rendszeren keresztül történik, és azt sem, hogy a gáz és az olaj sem feltétlen csak energia-hordozóként kerül felhasználásra, hiszen a vegyipar számos terméke is ezekre a termékekre épül.

Még egy fontos tényező, hogy a fosszilis energia felhasználása így is jelentős mértékben esik – bár az utóbbi év adata a járvány miatt nem feltétlen mérvadó -, és ma már az 1990 értékhez képest nagyjából negyedével csökkent a CO2 kibocsátás. Igaz, hogy a 2050-es karbonsemlegesség, és a 2030-ra elérendő köztes cél még messze van, ugyanakkor ez utóbbi minden további nélkül elérhető akár növekvő gázfelhasználás mellett is. Ennek oka pedig nem más, mint hogy más fosszilis energiahordozók felhasználása sokkal könnyebben csökkenthető, illetve a szén és olaj energiatermelés sokkal szennyezőbb tevékenység.

A tanulmány (elérhető ITT) ilyen formában nem más, mint az USA érdekeinek kiszolgálója, hiszen nem kevesebbet állat, mint hogy Európának egyébként sincs semmi szüksége azokra a projektekre, amit Washington szankciókkal, vagy szankció belengetésével leállított. Ilyen formán pedig kétes a hitelessége…

Mégis miért gondoltuk, hogy közöljük a fenti gondolatokat? Mert látni kell, hogy milyen komoly erőket fordítanak szakmai körök és közvélemény formálására annak érdekében, hogy az USA külpolitikáját alátámasszák. Nehéz azt gondolni, hogy ez a tanulmány nem ennek a kampánynak a része, különösen azért, mert miközben arról szól, hogy feleslegesen nagyok az európai gáz-szállítási kapacitások, az USA folyamatosan ajánlja magát cseppfolyós gázterminálok kialakítására az öreg kontinensen…

Ajánlott Cikkek