Hírek

Amerikai katonák után érkezik a Wagner csoport?

Tegnap adott engedélyt Joe Biden arra, hogy újabb amerikai katonákat dobjanak át Kelet-Európába. Nagy valószínűséggel ők Lengyelországba, a Balti-térségbe, és Romániába érkeznek, a Wagner-csoport viszont a Donbasz térségébe tart – legalábbis a The Daily Beast szerint.

Borítóképen: A kép illusztráció – A legújabb eszközök bevetése az Orosz Föderáció Fegyveres Erők MPC katonai mérnökei által az aknamentesítés során, Palmyra (forrás: http://structure.mil.ru/structure/forces/ground/media/photo/gallery.htm?id=37464@cmsPhotoGallery via commons.wikimedia.org, szerző: Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma)

A Wagner-csoport tucatnyi harcedzett katonát von ki a Közép-afrikai Köztársaság területéről. Az ország két magasrangú katonatisztje azt állítja, hogy soha nem látott számú zsoldos hagyta el országukat Kelet-Európába tartva.

„Általában amikor azt halljuk, hogy néhányan elmentek, rájövünk, hogy csak egy maroknyi emberről van szó – néha öt-hat emberről van szó egy hónapon belül. Először hallunk arról, hogy egy hónapon belül több tucat ember indult el.”

Soldiers Fortune – Wagner Group

Egy férfi, akit a közelmúltban a Wagner-csoport tartott fogva azt mondta a lapnak nyilatkozva, hogy a táborban, ahol fogva tartották, a harcosok gyors kivonulásáról beszéltek. Ez a lépés összhangban van azzal az ukrán kijelentéssel, miszerint Oroszország fokozza a fegyverek, lőszerek és katonai felszerelések szállítását Ukrajna szeparatista régióiba, miközben aktívan toboroz zsoldosokat, hogy harcoljanak a folyamatban lévő konfliktusban.

Egyesek a Wagnert Putyin „magánhadseregének” tartják. Gyakran titkosan küldik olyan régiókba, ahol Oroszország tagadja, hogy hivatalos katonai jelenléte lenne. Nem ez az első alkalom, hogy a Wagner-csoport Putyin fejlődő külpolitikai céljainak megfelelően afrikai vagy más harci övezetekből telepített át különleges magánerők katonáit – annak ellenére, hogy a Kreml tagadja, hogy Wagnernek bármilyen kapcsolata lenne az orosz kormánnyal.

Az orosz Wagner-csoport Ukrajnába költözött? Hogyan használja Putyin a zsoldosokat céljainak megvalósítására

A Bellingcat novemberben közzétett vizsgálata megállapította, hogy több mint 200 oroszt küldtek Fehéroroszországba, hogy destabilizálják az országot a 2020. augusztusi elnökválasztást megelőzően, más állomáshelyekről, ahol a Wagner-csoportot telepítették.

„Ez az első alkalom, hogy az oroszok tömegesen távoztak azóta, hogy a Wagner-zsoldosok a kormány kérésére több mint négy éve megérkeztek a Közép-afrikai Köztársaságba.”

Ezt a lap egy katonai tisztviselőre hivatkozva írja, aki szerint az eltávozott zsoldosok Oroszországból, Ukrajnából és Fehéroroszországból érkeztek, és most visszatérnek oda, ahonnan jöttek. A kép azonban nem egyértelmű, mert egy, az oroszokkal szorosan együttműködő katonai tisztségviselő azt állítja, hogy a távozás természetes, és megfelel a csoport rotációs politikájuknak.

Azt azért hozzá kell tenni, hogy eleddig nem érkeztek a távozók pótlására újabb „Wagneresek”, és nem is lehet tudni, hogy mikor érkezhetnek meg a Közép-afrikai Köztársaságba.

A líbiai orosz zsoldos küldetés nagyságrendje nyilvánosságra került – BBC News

A Wagner-csoport háttere nem teljesen tisztázott, de szakértők szerint a szervezetet Dmitrij Utkin alapította, aki egykor az orosz különleges erők tagja volt, jelenleg pedig amerikai szankciók hatálya alatt áll az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok megsegítése miatt. Utkin egykor Jevgenyij Prigozsin, a Kremlhez szorosan kötődő orosz oligarcha biztonsági vezetője volt. Prigozsin vendéglősként vált híressé, és a vendéglátó cégének kiosztott jövedelmező szerződései miatt kiérdemelte a „Putyin séfje” becenevet.

Prigozsin természetesen tagadja, hogy ő finanszírozná a csoportot, így tulajdonképpen nem igazán tudni pontosan, hogy hova is vezetnek a szálak. Az minden esetre tény, hogy a csoport létezik, és igen kényes helyzetekben vetik be őket.

Ajánlott Cikkek