Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

Amerikai légrakétaelhárító rendszer Lengyelországban!

Patriot rakétavédelmi rendszereket telepít az Egyesült Államok Lengyelországba – jelentette be Kamala Harris. A bejelentés idején máris megérkezett két Patriot-rakétaüteg. Hogy ennek mi értelme van? Ha ezeket használni kell, az már azt jelenti, hogy a NATO és Oroszország hadban áll? Használhatják ezeket Ukrajna védelmében? Megválaszoljuk!

Borítóképen: A német PATRIOT felszín-levegő rakétarendszer rakétaindítója a Fort Blissben (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Mark Holloway , Beatty, Nevada, USA, licenc: CC BY 2.0)

Az alapvető cél – legalábbis a hivatalos amerikai kommunikáció szerint – az, hogy „a NATO minden egyes négyzetcentiméterét megvédje”. Ilyen rendszer egyébként van már Kelet-Európában, Romániában Konstancától kilométernyire északra, a Duna-Fekete-tenger-csatorna északi torkolatánál található Midia-fokon telepítették 2020 szeptemberében.

Amennyiben ezeket használja a NATO – és komolyan vesszük a telepítés hivatalos indoklását -, csakis arról lehet szó, hogy orosz harci gépek megsértik valamely olyan NATO-tagállam légterét, amelyet ezek a rendszerek elérnek. De ez természetesen nem ilyen egyszerű! Addig ugyanis, amíg nem áll hadban a NATO és Oroszország, egy légtér-sértés nem feltétlenül kell, hogy kiváltsa a rendszer éles használatát.

Megvan erre a protokoll, felszólítással, kommunikációval, azonosítással, egyebekkel, de nagy kérdés, hogy mi történik akkor, ha egy orosz gép ugyan megsérti a légteret, de nem tesz semmit, visszafordul, és folytatja útját bázisa irányába!

Normál esetben ez kivizsgálásra kerül, és ilyenkor következnek a szokásos diplomáciai körök. De most nem egy normál esetről beszélünk… Véleményünk szerint ezeknek a rendszereknek a mostani telepítése nem szerencsés, mert minél több ilyen rendszer szolgál a térségben, annál nagyobb az esélye, hogy – akár félreértésből – tényleges harci cselekményre kerüljön sor.  

Ezzel együtt tény, hogy ezek inkább védelmi jellegű berendezések, de mint tudjuk a modern harcászatban a védelem és támadás fogalmai nem különülnek el úgy, mint a korábbi időszakokban. Egy ilyen rendszer ugyanis alkalmas támadó feladatok végrehajtására is, jelen helyzetben igazán csak az alkalmazás helye dönti el, hogy védekezésről, avagy támadásról beszélünk.

Vannak egyértelműen eldönthető esetek; ha a NATO légtere fölött támadnak egy orosz harci gépet, az védekezés, nem kérdés (de itt is áll a fent ecsetelt dilemma…). Amennyiben Oroszország felett támadnak egy orosz gépet, szintén egyértelmű; ez támadás (az már kérdés, hogy a hatótótáv ehhez nem elegendő). De mi a helyzet, ha Ukrajna légterében támadnak orosz gépet ezekkel az egységekkel?

Nos, ebben az eseten nem lehet védekezésnek tekinteni, hiszen Ukrajna nem NATO-tagállam, ugyanakkor az orosz gép a Nyugat értelmezése szerint agresszor, így megtámadását – legalábbis erkölcsi értelemben – indokoltnak tekintheti.

Valójában azonban nem is feltétlen a kilövés helye számít, amennyiben a támadás nem a NATO légterében történik, hanem az, hogy rakéta-indító NATO-erőkhöz tartozik, míg a megtámadott gép orosz. Ez minden esetben támadás! Azaz háborús ok, ha úgy tetszik.

A lényeg tehát, hogy ezeket az egységeket csakis és kizárólag a NATO-légtér védelmében lehet alkalmazni, így telepítésüknek csak abban az esetben van valódi értelme, ha;

  1. A NATO arra számít, hogy Oroszország támadást indít valamely NATO-tagállam ellen.
  2. A NATO Ukrajna légterében kívánja támadni az orosz gépeket.

Ugye nem kell mondani, hogy mindkét eset automatikusan azt jelenti, hogy a NATO és Oroszország hadban áll? Ilyen körülmények között van értelme a rakétarendszerek telepítésének?

Mi nem látjuk sok értelmét, mert ha az 1. pont az ok (reméljük!), akkor az semmilyen elrettentő erővel nem bír az Ukrajna ellen folytatott orosz hadmozdulatokat tekintve, ha pedig a 2. pont az igazi ok, akkor az egyértelműen azt mutatja, hogy a NATO kommunikációja fals, és azt, hogy bizony a háború nem áll meg Ukrajna nyugati határainál…

Nekünk ezek a dilemmáink, azt meg csak remélni tudjuk, hogy a NATO vezérkara (azaz az Egyesült Államok!) tudja, mit csinál.

Ajánlott Cikkek