Hírek

Amerikai pénzügyminiszter: globális adóminimumot!

Az amerikai kormányzat már az előző ciklusban is próbálkozott azzal, hogy a más országokkal szemben egyéként rendre megvédett USA-központú cégeket rábírja az otthoni adózásra. Akkor 35%-ról 21%-ra csökkentették a vállalati adó mértékét, de ez eredményt nem hozott, így mások zsebében kezdtek el turkálni… Fantasztikus ötlet, csak akkor az lenne a tiszteletteljes kérésünk, hogy az USA vezesse be a fogyasztási adót, ami jelenleg csak egy kis számú államban létezik, mértéke pedig 5% körül mozog.

Címlapon: Yellen mintha azt kérdezné “Most mit találjak ki? Üres a kincstár!”

Persze sokkal népszerűbb dolog az, hogy a vállalati és munkajövedelmeket jellemzően progresszív módon adóztatnak (sávos adót állapítanak meg, a mérték annál nagyobb, minél magasabb a jövedelem), mert így a fogyasztó – aki egyben választó! – azt hiszi, hogy érvényesül a „Fizessenek a gazdagok!” elv. Talán nem veszik észre, hogy azokat az adókat, amelyeket a jövedelmek után fizetnek meg a gazdagok és a vállalatok, azt is ők termeli ki? Furcsa hozzáállás…

Csak halkan jegyezzük meg, hogy nincs igazi állami egészségügy sem, éppen a fentiekre való hivatkozással; ha jelentős összegeket vonnak la a fizetésekből, a szegényebbek még szegényebbek lennének… Így „csak” betegség esetén vannak bajban, míg a gazdagok persze képesek kifizetni a magán-egészségügy vaskos számláit. De hasonló szerencsejátékos megoldást látunk az energetikában is, ahol egy szabadpiacon nincsenek érdemi tartalék-kapacitások, így amikor egy olyan helyzet adódik, mint például a pár héttel ezelőtti rendkívüli időjárás – amikor a legnagyobb szükség lenne az elektromos áramra! -. éppen akkor nincs, vagy csak eszméletlenül drágán!

Magyarul; az USA működése egyáltalán nem átgondolt, nincsenek tartalékok, ellenben, ha mégis beüt a baj, akkor még mindig van annyi gazdasági és politikai ereje, hogy egy ilyen felvetést bizony komolyan kelljen venni! Mert ők komolyan gondolják, de reméljük, hogy soha semmi nem lesz ebből az elképzelésből!

Yellen, az USA pénzügyminisztere jelezte, hogy ár tárgyalásokat folytat az OECD-országokkal a témában. És azt is tudjuk, máris jelezték neki; ha az OCD egységesen bevezeti a javaslatot, akkor a szervezeten kívülre költöznek a cégek! De ez az USA-t nem érdekli, ha neki ez érdekében áll!

A Washington Post azt az ötletet is ecsetelte, hogy – a példában Magyarországgal jött – ha egy adott országban 9% a társasági adó mértéke, akkor a 12%-osnak tekintett adómérték közti 3%-pontnyi különbséget a cég honos országában kellene megfizetni! Ezelle pedig nem javasolnak mást, mint hogy az adózást kiveszik az egyes országok hatásköréből, hiszen bármilyen társasági adót is alkalmaz Magyarország, a befektetők csak ezért nem fognak itt befektetni. És ez miért baj?

Mert a szegényebb országoknak ez egy olyan eszköze, amellyel akkor is be tudnak vonzani befektetőket, ha az egyéb feltételek nem éppen a legjobbak. Ha pedig vonzó befektetési célpont egy ország, megkezdheti a felzárkózást a világ élvonalához. Nos, éppen ez az, amit az USA semmiképpen nem akar!

Washingtonban ugyanis zavarja az urakat és a hölgyeket, hogy ha a világ más táján jól, avagy jobban élnek az emberek!

Ajánlott Cikkek